Україна може припинити транспортувати газ до ЄС

Субота, 12 квітня 2014, 10:19

В умовах нового загострення "газового конфлікту" існує висока ймовірність припинення поставок газу до ЄС.

Про це заявив глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв, пише ZN.UA.

Він підкреслив, що зараз дійсно існує загроза припинення газопоставок в Україну і Європу.

"На жаль, якщо політика перемагає економіку в газовій сфері, то така загроза стає дуже високою", - зазначив він.

За його словами, уникнути припинення поставок російського газу можна лише двома шляхами.

"Або нам домовитися з "Газпромом" про збереження ціни, або нам домовитися з європейськими компаніями, які куплять газ у "Газпрома" і потім продадуть його нам, а також почнуть безпосередньо сплачувати за наші послуги з транзиту газу по нашій території", - розповів Коболєв.

Глава НАК також повідомив, що українська сторона вже запропонувала Європейській комісії та провідним європейським компаніями почати переговори з "Газпромом" про закупівлю газу на західному кордоні Росії для закачування в українські ПСГ і транзиту до Європи.

"Паралельно ми продовжуємо роботу з виконання до 1 січня 2015 р. вимоги Третього енергопакету з метою лібералізації енергетичної галузі та створення ефективного ринку газу в Україні. Наша країна взяла на себе такі зобов'язання ще в 2011 р., але фактично тільки зараз розпочалась активна робота в цьому напрямку", - зазначив він.

Коболєв також повідомив, що в проблема ціни російського газу перестане існувати тільки в разі ефективної імплементації положень Третього енергопакету, в тому числі інтеграції у спільний європейський ринок газу.

"Все буде прозоро. Непрозорі схеми поставок газу стануть неможливі, нам будуть довіряти наші європейські партнери і, що для нас найголовніше, нам будуть довіряти українські споживачі, громадяни", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News