Придністров’я просить Росію визнати їх і взяти до себе

Середа, 16 квітня 2014, 16:56

Депутати Придністров’я просять Російську Федерацію визнати суверенною незалежною державою невизнану Придністровську Молдавську республіку.

16 квітня на засіданні Верховної Ради Придністров’я депутатський корпус одноголосно прийняв звернення до Держдуми, Ради Федерації та президента Росії, а також до голови ПМР Євгена Шевчука з проханням ініціювати процедуру визнання, повідомляє ІА "ТИРАС".

У зверненні йдеться: "Висловивши свою волю за допомогою одного з базових інститутів прямої демократії – плебісциту, проголосувавши за незалежність ПМР і подальше вільне приєднання Придністров’я до Російської Федерації, придністровський народ реалізував невід'ємне право вільно й без втручання ззовні визначати свій політичний статус, здійснювати економічний, соціальний і культурний розвиток".

"Згідно з загальновизнаними нормами міжнародного права, право народу на самовизначення має бути основою політичних рішень, кожна держава зобов'язана це право поважати", - зазначають придністровські депутати. 

За інформацією "Новостей Приднестровья", це звернення також спрямують до ОБСЄ та ООН.

Придністров’я проголосило свою незалежність 25 серпня 1991 року, але воно досі не визнане як держава.   

За проголошенням незалежності почався збройний конфлікт, у який втрутилися російські війська. Самопроголошеній республіці вдалося зберегти де-факто незалежність від Молдови, але міжнародного визнання вона не отримала.

17 вересня 2006 року в Придністров’ї провели референдум за присутності російського контингенту, у ході якого 97,2% населення ПМР нібито висловилися за незалежність Придністровської Молдавської Республіки і її подальше вільне приєднання до Російської Федерації.

У середині березня цього року – у розпал фактичного захоплення Росією Криму за допомогою незаконного "референдуму" і "договору" із самопроголошеною владою АРК – парламент Придністров’я звернувся до РФ із проханням розробити закон, який дозволив би прийняти і їх до складу РФ. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News