МЗС вимагає від Росії повернути військову техніку із Криму

Середа, 16 квітня 2014, 19:30

Міністерство закордонних справ України обурене призупиненням передачі Росією військової техніки з Криму.

Про це сказано йдеться в заяві МЗС, повідомляють Українські новини.

У відомстві нагадали, що 15 квітня низка російських ЗМІ розмістили висловлювання заступника міністра оборони Росії Анатолія Антонова про призупинення передачі українській стороні військової техніки, захопленої в Україні під час російської агресії в Автономній Республіці Крим.

Так, МЗС звернуло увагу на аргументацію, за допомогою якої Росія обґрунтовувала свою відмову необхідністю нібито дотримуватися міжнародних зобов'язань "не поставляти або проявляти стриманість в поставках озброєнь у гарячі точки".

При цьому МЗС уважає таку позицію дивною.

"По-перше, Україна не є й навіть не може вважатися гарячою точкою. Факт проведення антитерористичної операції не дає підстав стверджувати, що Україна є гарячою точкою", - сказано в повідомленні.

Зокрема, роз'ясняюється, що спеціальні підрозділи України, які залучені до антитерористичної операції, діють професійно з метою нейтралізації диверсійних груп, які незаконно потрапили на територію України й інспіровані ззовні російською стороною.

"По-друге, у цьому випадку мова не йде про військово-технічне співробітництво в його класичному розумінні", - додано в повідомленні.

У цьому зв'язку в повідомленні зазначається, що мова йде про повернення РФ військової техніки, незаконно захопленої шляхом мародерства й розбою підрозділами Збройних Сил РФ у ході анексії Криму, що за жодних умов не може розглядатися як "поставка озброєнь".

"По-третє, російська сторона традиційно досить вибірково ставиться до своїх міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю й ніяк не пояснює, яким чином її озброєння й військова техніка загадково попадали й продовжують попадати на українську територію, зокрема в Крим, Донецьку й Луганську області, де вона активно використовується незаконними бандоформуваннями", - резюмується в повідомленні.

На закінчення сказано, що висловлювання заступника міністра оборони РФ Антонова від 15 квітня про призупинення повернення Україні військової техніки є нічим іншим, як підміною понять і використанням Росією подвійних стандартів при виконанні й дотриманні взятих на себе міжнародних зобов'язань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...