Баррозу закликав Путіна не вводити газову передоплату Україні

Четвер, 17 квітня 2014, 15:42

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відкинув ідею передоплати Україною поставок за російський газ як таку, що може негативно вплинути на безпеку російського газового транзиту українською територією до Європи.

Про це йдеться у листі-відповіді Баррозу на ім'я президента Росії Володимира Путіна, повідомляє УНІАН.

Президент Єврокомісії закликав до більшої прозорості газових відносин України та Росії.

Як відомо, Путін попередив про проблеми у газових відносинах з Києвом у листі від 10 квітня, направленому лідерам 18 країн ЄС.

"Співпраця між Європейським Союзом та Російською Федерацією в енергетичній галузі спирається на спільні інтереси... Контрактна надійність Російської Федерації як постачальника газу на кону у цій справі", - пише Баррозу.

"У вашому листі ви вказуєте на непогашені борги "Нафтогазу України" як причину для "Газпрому" перейти на режим передоплати, який може - в разі відсутності оплати – спонукати "Газпром" до часткового чи повного припинення поставок газу Україні", - зазначає він.

За словами Баррозу, "такий розвиток є причиною серйозної стурбованості, оскільки він принесе перебій поставок Європейському Союзу та іншим країнам-партнерам і стосуватиметься закачування газу у сховища в Україні на найближчу зиму".

"Що стосується поставок до Європи, то хочу нагадати про контракти між європейськими компаніями та "Газпромом". Відтак це обов'язок "Газпрому" впевнитись, що обумовлені обсяги газу постачаються згідно з контрактами", - додає президент Єврокомісії.

Баррозу нагадав, що поставки газу Євросоюзу та Україні тісно переплетені, і наголосив, що ЄС готовий обговорювати, як виконуються контракти, з усіма сторонами на основі ринкових цін, міжнародних норм та правил з тим, аби впевнитись, що транзит через українську територію, закачування газу в сховища України та поставки газу Україні здійснюються у прозорий та надійний спосіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування