Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шлапак розповів, яким буде 2015-й для української економіки

П'ятниця, 18 квітня 2014, 11:33

Голова Мінфіну Олександр Шлапак анонсував головні напрямки бюджетної політики на 2015 рік.

Виступаючи у Верховній раді у п'ятницю він нагадав, що зростання економіки в уряді очікують відновити уже в другій половині 2014-го року, а основний ріст очікується в 2015-му. За його словами, наступного року український уряд планує вивести економіку на 1,7% росту ВВП.

Індекс споживчих цін прогнозується на рівні 5,4% - грудень до грудня, індекс промислових цін – на рівні 7,3%.

Також в уряді планують утримати державний дефіцит у межах 3%. "Ми не можемо більше нарощувати борги", - підкресли він. Граничний обсяг державного планують залишити на рівні 55% ВВП у цьому році.

Шлапак розповів і про складний нинішній стан економіки. За його словами, на момент початку роботи уряду реальний фіскальний розрив державного бюджету виявився в 4 рази більшим, ніж офіційно зафіксований дефіцит бюджету 2014-го року

Переплата податків складала 37 млрд гривень, в той же час, підкреслив Шлапак не повернено ПДВ більш як 20 млрд грн.

"На Єдиному казначейському рахунку 0, разом з тим зобов'язань на 80 млрд. Ми з'їли 33 млрд спеціального, 29 млрд місцевих бюджетів 10 мільярдів соціальних фондів", - зазначив він.

Шлапак особливо підкреслив складний стан, у якому знаходяться великі державні підприємства.

"НАК Нафтогазу України знаходиться у фактично некерованому стані. Дефіцит бюджету НАКу тільки на цей рік складає близько 46 млрд гривень", - зазначив він.

Крім того, міністр зазначив, що Укравтодор 67% своїх доходів віддає на погашення боргів

Шлапак особливо підкреслив, що нинішній уряд не буде повторювати помилок попереднього, намагаючись будь-що закрити "дірку" в бюджеті.  

"Ми не збираємося, як наші попередники проїдати кошти, тобто… використовувати їх на фінасування дефіциту державного бюджету. 9 млрд, всі, які ми хочемо запозичити, підуть на віддачу валютних запозичень, які ми робили раніше", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування