Лукашенко проти федералізації України й показав Турчинову секретні карти

Вівторок, 22 квітня 2014, 14:18

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна підтримує єдину українську державу й проти федералізації країни.

Про це він заявив, виступаючи із щорічним посланням до народу й парламенту Білорусі, передає Білоруський партизан.

Лукашенко заявив, що всі побоювання української сторони про те, що з території Білорусі буде здійснюватися військова агресія проти України, не є обґрунтовані.

"Ви мене в Києві на танку не побачите. Я приїду в Київ на тракторі із плугом, щоб допомогти українцям посіяти", - сказав Лукашенко.

Він розповів, що стурбований тим, що відбувається на південному-сході України. 

"Ви ж прекрасно розумієте, для чого потрібна федералізація. І прекрасно розумієте, до чого може привести ця федералізація. Якщо ми зафіксуємо юридично, фактично руками українців розкол України на схід і захід, завтра не виключена можливість, що хтось від цієї федерації захоче частину відітнути", - сказав  Лукашенко.

"Або, як мінімум, спробують відіграти тут на сході одні, на заході – інші", - продовжив він.

"Нам білорусам це потрібно?" – підкреслив президент.

"Ні, ми хочемо, щоб Україна була єдиною, цілісною, позаблоковою країною", - констатував він.

"Напевно, нашим братам-росіянам не подобається позиція, яку я зайняв проти федералізації. Але я б був нечесною людиною, якби обійшов цю тему, а був би негідником, якби сказав не те, що думаю, почав підтримувати якусь точку зору деяких росіян, які ратують за федералізацію", - сказав білоруський лідер.

При цьому Лукашенко заявив, що Україна "від співробітництва з Росією й Білоруссю нікуди не подінеться".

"Це неможливо сьогодні не співробітничати", - зазначив він.

Він підкреслив, що навіть під час поточної кризи в Україні він бачить "величезне бажання влади України співробітничати по важливих напрямках з Росією, навіть через Білорусь".

"Так навіщо ж нам нагнітати обстановку, створювати якийсь некерований або керований хаос в Україні. Я категорично проти цього, нехай це не подобається одним, може не подобається іншим", - резюмував Лукашенко.

"Але Україна повинна бути єдиною й цілісною, народ там на це заслужив", - сказав він.

"Турчинова я знаю давно, він ще в часи Ющенка приїжджав до нас. Він завжди викликає позитивні емоції. Це порядна, чесна людина, релігійна. Він написав десятки книг і захистив докторську дисертацію. Він, щоправда, надмірно націоналістичний. Але це нормальна людина, це не абсолютне зло, він проукраїнський", - сказав Лукашенко.

Він додав, що під час останньої зустрічі з Турчиновим він показав йому військову карту із проханням прокоментувати, чи правильно розуміють білоруські військові розміщення сил в Україні.

"Ця ж карта висить у мене в кабінеті", - нібито викликнув Турчинов. "Я до тебе в кабінет не заходив", - згадує Лукашенко свою розмова з в.о президента України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування