Уряд зареєстрував проект закону про амністію сепаратистів

Вівторок, 22 квітня 2014, 15:03

Кабмін зареєстрував у Раді законопроект про звільнення від відповідальності учасників масових акцій, які відбулися після 22 лютого.

Відповідний проект закону №4667-3 від 18 квітня "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року" вже з'явився на сайті парламенту.

Законопроект, анонсований головою уряду Ярсенієм Яценюком наприкінці минулого тижня, регламентує звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності "осіб, які були учасниками масових акцій громадянського протистояння, що розпочалися 22 лютого 2014 року".

Більше того, у законі, поміж іншого, пропонується заборонити збирання та зберігання персональних даних осіб.

В той же час дія цього закону поширюється учасників згаданих акцій за умови, якщо вони "не здійснили нових злочинів та добровільно припинили протиправні діяння".

У законі уточнюється, що ці люди мають "добровільно здати державним органам зброю, бойові припаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, захоплену військову техніку і звільнили всі незаконно зайняті або захоплені будівлі, у тому числі будівлі та приміщення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, підприємств, установ та організацій, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів, транспорту та зв’язку, військові частини, вулиці, площі та інші громадські місця".

Крім того, встановлюється, що вони мають зробити це "не пізніше трьох днів з дня набрання чинності цим законом".

Ще однією особливістю закону є те, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, "однак вводиться в дію з дня, наступного за днем публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення виконуючого обов’язки Генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій громадянського протистояння  сукупності дій, визначених у пункті 3 цього розділу (роззброєння та звільнення будівель - ред.)".

Якщо ж за три дні ГПУ не оприлюднить відповідне повідомлення, то на четвертий день закон втратить свою силу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування