На модернізацію ГТС для початку знадобиться 3-4 мільярди доларів

Середа, 23 квітня 2014, 12:31

Модернізація ГТС України на першому етапі вимагатиме близько $3-4 млрд., пропозиції про спільну експлуатацію спрямовані європейським і американським компаніям.

Про це сказав міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Продан перед засіданням Кабінету міністрів, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"По-перше, ми звернулися до відповідних європейських структур, що ми готові модернізувати й спільно експлуатувати нашу газотранспортну систему, у тому числі були звернення й до американських компаній. Йдеться про спільну експлуатацію та модернізацію в одному пакеті", - заявив він.

"Для того щоб газотранспортна система в нормальному режимі працювала, - вона, щоправда, і зараз працює в нормальному режимі, але нам потрібні заходи з модернізації, - я думаю, першочерговий етап – це близько 3-4 млрд. американських доларів, щоб почати інтенсивно вкладати в модернізацію", - додав міністр.

За його словами, можливі різні форми спільної експлуатації ГТС. Якій український уряд віддає перевагу, Продан не уточнив.

"Можуть бути різні варіанти, прийнятні для закордонних компаній, які використовуються у світі. Ми ці пропозиції будемо розглядати разом із тими партнерами, які будуть їх робити", - сказав він.

Голова Міненерго додав, що пропозиції української сторони поки перебувають на стадії обговорення. Офіційні переговори ще не проходили.

22 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом заявив, що Кабмін готовий розглядати питання спільної зі США і ЄС експлуатації та модернізації газотранспортної системи України.

Раніше прем'єр повідомив, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) відкриють програму для модернізації української ГТС на суму 308 млн. євро.

Україна вже понад 5 років веде переговори з Європейським Союзом і Росією щодо питання модернізації ГТС. Розглядалися варіанти створення консорціумів з управління ГТС у дво- (Україна - РФ) і тристоронньому (Україна - РФ - ЄС) форматах. Однак в останні час Україна не розглядає можливу участь РФ у консорціумі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування