Ходорковський хоче допомогти Україні повернути корупційні гроші

Неділя, 27 квітня 2014, 11:44

Російський громадський діяч Михайло Ходорковський готовий допомогти з поверненням в Україну грошей, отриманих корупційним шляхом.

"Буде інтерес - готовий допомогти з механізмом, який вже існує, і готовий допомогти довести тему до кінця", - сказав він у Харкові, - передає Інтерфакс-Україна.

Але він підкреслив, що може допомогти у цьому питанні "лише ззовні" і не впорається без формування запитів від місцевих правоохоронних органів.

"Я не можу допомогти з тим, щоб ваші урядові чиновники виконали свою частину роботи... Довести цю тему, хоча б у Швейцарії до кінця - реально. Давайте спробуємо", - сказав Ходорковський.

На його думку, для України питання боротьби з корупцією - це питання національного виживання.

"Якщо когось не цікавить українська національна держава, про цю частину проблеми потрібно забути. Якщо когось цікавить українська національна держава, про цю частину проблеми потрібно пам'ятати", - сказав колишній політичний в'язень.

Він також зауважив, що "репатріація" грошей на відміну від арешту рахунків потребує більшого часу та системності.

"Серйозні хабарі банкнотами не дають, їх дають переведенням на рахунки. А це означає, що ті люди, які дають або беруть, перебувають під ризиком арешту рахунків. Зараз рахунки арештовують на "раз".

На його думку, такою роботою на рівні держави системно міг би займатися антикорупційний комітет.

"З практичної точки зору антикорупційний комітет має займатися саме конкретним питанням координацією роботи з репатріації заарештованих коштів назад в Україну. Мільярд-два на рік, я вважаю, Україна з цього може мати", - сказав Ходорковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування