Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Постпред України в ООН: У східних областях висока ймовірність "абхазького сценарію"

Середа, 30 квітня 2014, 10:37

Cценарій, який підготовлений для сходу України, може бути схожим на сценарій, який Росія застосувала в Абхазії.

Про це заявив постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв, виступаючи у вівторок у Нью-Йорку в рамках засідання Ради Безпеки ООН.

"Ми стурбовані тим, що сценарій, який підготовлений для сходу України, може бути схожим на сценарій, який Росія застосувала в Абхазії...", - сказав він.

"На жаль, ми повинні сказати, що це дуже реалістичний сценарій. Є повідомлення, що російські військові транспортні засоби з написами українською та російською мовами "миротворча місія" вже пересуваються вздовж кордонів з Україною. Так само сталося в Абхазії. Одна з цілей такого сценарію - перешкодити президентським виборам, запланованим на 25 травня", - додав дипломат.

За словами Сергєєва, такий сценарій передбачає кілька кроків.

"Перший - невелика група місцевих сепаратистів під російським контролем захопить регіональні ради і незаконно оголосить створення так званої незалежної нової Росії в кордонах, про які президент Путін говорив в недавньому інтерв'ю", - зазначив Сергєєв.

"Такі кроки вже розпочаті в Донецьку, Луганську та Харкові проти волі великої кількості населення і всупереч українській Конституції", - сказав він.

"Другий крок - Росія відразу ж визнає такі регіональні утворення в якості незалежних держав. Третє - на прохання новопроголошеної влади Росія відправить свої війська в Україну під приводом того, що вони є силами самооборони або миротворцями", - перерахував можливі етапи розвитку подій постпред України в ООН.

 У цьому зв'язку Сергєєв заявив, що Росія повинна виконувати женевські домовленості, що включає в себе відведення військ від кордонів України, " закликати своїх протеже звільнити заручників, скласти зброю і покинути адміністративні будівлі".

"Вона також повинна засудити терор та насильство, здійснювані озброєними угрупуваннями, і що вона не підтримує такі дії. Росія повинна припинити військову риторику і повинна почати діяти конструктивно і цивілізовано та утриматися від будь-яких дій, спрямованих на те, щоб перешкодити проведенню президентських виборів", - зазначив він.

"Закликаю СБ ООН дати якомога серйознішу оцінку щодо дій Росії. Рада має зробити рішучі кроки, щоб покласти край агресії, захистити територіальну цілісність України", - закликав український дипломат.

Крім того, Сергєєв висловив думку, що серед населення сходу України сепаратисти не отримали підтримки.

"Тому Росія шукає нові способи для дестабілізації ситуації в регіоні, готує різні провокації силами своїх агентів. Росія спонсорує напіввійськові об'єднання, які були спрямовані на схід України для подальшої дестабілізації та створення ґрунту для нової військової агресії. Керівництво Росії нічого не зробило для того, щоб відмежуватися від збройних сепаратистів і провокаторів", - сказав він.

Український посол також упевнений в тому, що сьогодні "Росія погрожує застосувати силу".

"Президент Путін заявив, що у Росії є право направляти війська в Україну, і заявив про самооборону відповідно до статті 51 статуту ООН, яку Росія застосувала на Кавказі в 2008 році - право на самооборону на території іншої держави. Хочу нагадати, що Україна ніколи не загрожувала Росії, і не загрожуватиме, Україна хоче жити в мирі, і ми хочемо, щоб нас залишили в спокої", - заявив Сергєєв.

"Згадка Росією права на самооборону в ситуації, коли саме Росія виступає як агресор і втручається у внутрішні справи України, дестабілізує і намагається створити вибухонебезпечну ситуацію в східних регіонах України - це цинізм найвищого рівня", - дав оцінку дипломат.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування