Міллер: Втрати бюджету РФ через харківські угоди - $11,4 мільярдів

Субота, 5 квітня 2014, 10:28

Росія оцінює в 11 мільярдів 400 мільйонів доларів недоотримані бюджетом доходи через застосування за харківськими угодами знижки для України на газ.

Про це повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер, в інтерв'ю телеканалу НТВ, повідомляють РИА Новости.

"За період дії харківських угод, за період дії цієї знижки, сума знижки склала 11 мільярдів 400 мільйонів доларів. Це та сума, яку недоотримав російський уряд, російських бюджет", - сказав Міллер.

Він зазначив, що зараз денонсовані харківські угоди, і треба розуміти, що зник і предмет договору, оскільки Росія платила за перебування Чорноморського флоту в Україні в рахунок майбутнього договору.

"Тобто Росія платила авансом. З урахуванням цього сума в 11 мільярдів 400 мільйонів доларів, це борг, який утворився в України перед Російською Федерацією", - пояснив він.

Як відомо, напередодні прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія має намір в установленому порядку стягнути недоодержані доходи бюджету у зв'язку з наданням Україні знижки на газ за харківськими угодами.

За його словами, в даний момент РФ розглядає питання про можливість застосування відповідних компенсаційних механізмів. Таке доручення дано для того, щоб цю частина неотриманих російським бюджетом доходів стягнути в установленому порядку.

У Москві заявляють, що загальний борг України перед Росією після розірвання "Харківських угод" становить близько $10-11 млрд.

Зазначимо, що ні Україна, ні світова спільнота не визнали анексію Криму, яка послужила формальним приводом для розірвання цих угод. Більш того, офіційний Київ вже неодноразово заявляв, що розірвання Росією цих договорів в односторонньому порядку є неправомірним, враховуючи, що вона сама порушила їхні умови.

21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент України Віктор Янукович та прем'єр РФ Дмитро Медведєв підписали низку угод. Згідно з ними, термін знаходження Чорноморського флоту на базі в Криму, який закінчувався 2017-го, було продовжено ще на 25 років до 2042 року. В обмін на це Україна отримувала в тому числі знижку на природний газ у розмірі до 100 доларів за тисячу кубів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News