Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський журналіст: ополченці погрожували ФСБшниками, били, відібрали все

Понеділок, 12 травня 2014, 14:41

Кореспондент "Новой газеты" Павло Канигін, якого викрали сепаратисти в Артемівську, розповів, що його затримали за опис "референдуму", били й відібрали все.

У телефонному інтерв'ю "Дождю" він розповів, що отямився в готелі в Донецьку після ночі допитів "ополченців".

"Вочевидь, вони привезли мене в готель – я цього не пам'ятаю, чи то вони мене вирубали, чи то снодійного підсипали… Зараз отямився в готелі й пішов купив телефон дешевий, щоб подзвонити й сказати, що все нормально. Зібрали всі гроші, усе, що було в мене й у мого колеги Штефана Шолле", - розповів Канигін.

"Я був в Артемівську, я спостерігав за виборами, за референдумом. Там була дуже цікава ситуація, тому що мер не підтримав цей референдум і всіляко перешкоджав його проведенню, не надавав приміщення, а сам він раптово зник цього дня… Було припущення, що його теж викрали", - зазначив він.

"Я передавав це повідомлення на сайт… Серед іншого відзначив, що в референдумі, в основному, беруть участь зрілі люди, молоді не так багато. І ще бачив, що бюлетені виглядають якось любительски, на них немає водяних знаків – це просто якийсь папір, їх можна надрукувати на будь-якому принтері. Ось такий був у мене пасаж"", - сказав журналіст.

За словами Канигіна, коли він вечеряв зі Штефаном Шолле в кафе, туди зайшли 5 людей із ополченців і "пред'явили претензію, чому я пишу такі речі".

"Я їм пояснив, вони начебто зрозуміли… і погодилися, що там немає нічого образливого, але при цьому повели мене на площу, де до них підключилися ще якісь люди, інші ополченці – і довелося все по новій пояснювати", - сказав російський журналіст.

"І в результаті все закінчилося, як в анекдоті про Пушкіна й Гоголя, який сидить на стовпі. Звинувачували мене в тому, що я – (представник) ЦРУ, я Держдеп, я працюю на "Правий сектор". І тут якось зненацька посипалися удари", - заявив Канигін.

"Навіть жінки намагалися мене вдарити, якісь мужики мене смикали, сказали, що мене повезуть у Слов'янськ і в Слов'янську із мною будуть розбиратися ФСБшники – я не розумію, що це означає, але ось такий пасаж чомусь пролунав, що з ними в мене буде зовсім інша розмова", - розповів він.

Потім Канигіна повезли на блок-пост, імовірно, десь між Артемовськом і Слов'янськом.

"Там мене роздягли, усе забрали: комп'ютер, телефон, гаманець, документи. Шнурки зняли навіщось… Знову почався цей допит. І мені сказали, що зараз мене відвезуть у Слов'янськ, кинуть там у підвал (управління) СБУ – до інших заручників – і потім будуть вимінювати мене на арештованих своїх товаришів", - зазначив журналіст.

"Потім, за якийсь час, мені заломили руки й почали укладати в багажник машини, але потім хтось сказав "чого в багажник, давайте так посадимо", - у результаті кинули мене на підлогу машини й повезли знову в якесь місце, де палили багаття, був освітлений пост від дороги. Там знову були нові люди, усе довелося розповідати заново", - зазначив Канигін.

"Вони почали копирсатися в моїх речах – у них був телефон, комп'ютер – стали дивитися знімки, переписку… Те, що в вуху в мене сережка, вони сприйняли однозначно. У паперах у мене були телефони, позначки: там, проукраїнський депутат, або там проросійський активіст. Вони почали запитувати: "Що значить проукраїнський? Ти що, падла, працюєш на хунту?". І йому ще не сподобалася роздруківка звернення одного одеського депутата, який закликав діячів мистецтва й культури Росії, щоб ті просили Путіна посилити розпалювання пристрастей в Україні", - згадав журналіст.

"Очевидно, якісь переговори проходили… Сказали, що міняти його не будемо, але візьмемо з цього шпигуна 30 тисяч доларів. І знову повезли мене кудись", - додав Канигін.

"Погрожували, що вивезуть у ліс і пристрілять… У підсумку зійшлися на тому, що забирають у мене всі речі й гроші, їх розлютило, що не можуть зняти гроші з моєї картки, тому що стоїть ліміт 200 гривень на день. Ударили в щелепу… а далі я прийшов до тями в готелі в Донецьку", - розповів він.  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування