Медведєв просить, щоб Україна віддала хоч частину грошей за газ

Середа, 14 травня 2014, 18:17

Російська сторона готова проводити переговори про ціну на газ для України та умови його постачання у разі, якщо буде оплачена хоча б частину боргу.

Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв на зустрічі з журналістами в середу.

"Ніхто ніколи не говорив: негайно віддайте $4 млрд. Але ви покажіть, що ви готові це робити... Якщо вони частину заплатять - це, як мінімум, основа для розмов'', - сказа він.

''Ми готові обговорювати, що нам робити з цією проблемою. Ми готові обговорювати те, яким чином нам підтримати зараз життя людей в Україні. В цьому сенсі, напевно, ми готові навіть наступити на свої інтереси при обговоренні того, як нам далі щодо газу співпрацювати. Це, по суті, фінансова допомога", - додав Медведєв.

"Сподіваємося на те, що наші друзі європейці змусять хоча б частину грошей, які вони (Україна) отримали, перевести "Газпрому", - додав прем'єр РФ.

Водночас, міністр енергетики Росії Олександр Новак та єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер у телефонній розмові домовилися про зустріч 19 травня в Берліні.

Як повідомили "Інтерфаксу" в Міненерго Росії, під час цих переговорів планується досягти домовленості про місце і час проведення другого раунду тристоронніх переговорів між Росією, Україною та Європейською комісією.

Як повідомлялося, зараз борг "Нафтогазу України" "Газпрому" становить $ 3,508 млрд. Українська сторона припинила платежі, вимагаючи знизити ціну газу.

"Газпром" через накопичені борги заявив про переведення України з червня на авансову систему оплати. Якщо до 2 червня "Газпром" не отримає передоплату, з ранку 3 червня постачання газу в Україну будуть припинені. Це може поставити під загрозу і поставки газу європейським споживачам.

З метою запобігання кризи профільні чиновники Росії, Єврокомісії та України почали консультації про врегулювання ситуації.

Перша зустріч відбулася 2 травня в Варшаві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування