Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Глава УДО: Януковича могли судити ще за Ющенка

Четвер, 15 травня 2014, 11:43

Керівник Управління держохорони Валерій Гелетей стверджує, що проти Віктора Януковича були відкриті ще в 2005-2006 роках кримінальні справи, але вони не були доведені до кінця.

Про це він розповів в інтерв'ю Сегодня.

"Ще коли я був начальником УБОЗ Києва, проти Януковича (на той час - екс-прем'єр-міністра) порушили дві кримінальні справи. Обидві - фактові, пов'язаних з перевищенням ним службових повноважень", - нагадав він.

Перша справа стосувалася виділення коштів на реконструкцію Донецького аеропорту. За словами Гелетея, Януковича підозрювали в тому, що він одноосібним рішенням, в порушення закону з Резервного фонду, без узгодження з Кабміном, направив на ці цілі 9 млн гривень. Друга ж справа стосувалася незаконної передачі житла олімпійським призерам.

"Ми викликали Януковича повістками, але він довго не з'являвся. А потім приїхав і все-таки дав пояснення слідчому у моїй присутності. На той момент була зібрана велика доказова база, яка дозволяла однозначно говорити про судову перспективу", - згадує чиновник.

"Щод підстрахуватися, ми навіть звернулися в один з райсудів столиці, де, вивчивши зібрані матеріали, підтвердили: вони тягнуть на обвинувальний вирок. Мовляв, враховуючи особистість екс-прем'єра, посадити не посадять, але умовний термін запрацює, а судимість - хрест на подальшій політичній кар'єрі", - розповів Гелетей.

Однак, за його словами, довести справи щодо Януковича йому не дозволили.

"Справам хід не дали, але почали пресувати мене. Втрутилися не лише відомі політики, а й мої безпосередні керівники", - зазначає Гелетей.

Також Гелетей розповів деякі деталі втечі екс-президента у лютому. За його словами, Янукович, невдало спробувавши вилетіти з Донецька на літаку, виїхав у Крим в одному з трьох однакових кортежів, щоб заплутати сліди.

"У тих, хто був у автомобілях супроводу, завбачливо відібрали або вимкнули мобільні телефони, щоб не можна було відстежити переміщення та обчислити, якщо б стояло таке завдання. У якому з автомобілів їхав Янукович, знали лише кілька людей", - розповів він.

Пояснюючи, чому Януковича не затримали в Криму, Гелетей сказав, що тоді його ще не оголосили в розшук. Крім того, за його словами, місцеві департамент УДОУ вже тоді перейшов на бік Росії.

"Керівник цього департаменту і частина його підлеглих (не всі, але багато), перейшли на бік Росії, відпрацювали на користь Януковича. На катер Чорноморського флоту екс-президента і супроводжуючих перевозили вже автомобілями ЧФ", - розповів він.

За словами Гелетея, зараз Януковича охороняють не російські спецслужби, а 16 екс-співробітників УДО України на чолі з начальником особистої охорони Костянтином Кобзарем, які погодилися втекти з ним у Росію.

Також глава УДО додає, що, згідно з його даними, Янукович зараз живе під Ростовом, а один з його синів - в этином селищі Барвиха в Підмосков'ї.

"Під Ростовом у нього приватний будинок. Ну і син купив будинок у Барвисі", - стверджує Гелетей. Він не уточнює, про якого із синів Януковича йде мова, але, швидше за все, мається на увазі Олександр Янукович, який зараз знаходиться в розшуку.

Глава УДО впевнений, що добровільно Янукович в Україну не повернеться. "Але рано чи пізно йому доведеться відповісти за все. Ось в це вірю", - сказав він.

Як відомо, Віктор Янукович оголошений в міжнародний розшук за злочини проти людяності. Відомо, що українські правоохоронці порушили проти екс-президента вже 6 справ, проте до цих пір він залишається для них недосяжним, ховаючись в Російській Федерації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування