Яценюк: Вибори пройдуть по всій Україні всупереч підступам терористів

Понеділок, 19 травня 2014, 14:38

Заплановані на 25 травня позачергові президентські вибори пройти у всіх областях України, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Про це він заявив у ході селекторної засідання в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Необхідно провести вибори у всіх без винятку областях країни. Ми усвідомлюємо, що в деяких окремих місцях будуть труднощі з проведенням виборчої кампанії, але таких місць мало і це не вплине на результати виборів", - зазначив глава уряду

"В Україні пройдуть легітимні вибори, і в Україні з'явиться легітимний і законно обраний президент", - підкреслив він.

На думку прем'єра, політична конкуренція на виборах забезпечена.

"Широкий спектр кандидатів у президенти представлений і зареєстрований, люди можуть вибирати будь-яку політичну ідеологію... Вибір є, потрібно прийти і проголосувати", - зазначив він.

Також Яценюк повідомив, що на базі Центральної виборчої комісії створять об'єднаний оперативний штаб, від уряду у ньому буде працювати перший віце-прем'єр Віталій Ярема.

Водночас він підкреслив, що особливу увагу в ході президентської виборчої кампанії потрібно приділити  захисту членів окружних і територіальних виборчих комісій.

"Окреме питання - це захист членів ОВК та ТВК, тому що ми проведемо день виборів, а у нас ще буде ніч виборів і момент підрахунку голосів. Важливе питання - забезпечення правопорядку і безпеки як для тих, хто приходить голосувати, так і для тих, хто рахує ці голоси", - зазначив прем'єр.

Яценюк заявив, що вимагає створення правоохоронцями мобільних груп, які б були готові до невідкладного виїзду на місця у випадку отримання будь-якого сигналу про правопорушення в день виборів.

За його словами, в Луганській і Донецькій області буде налагоджено окрему схему для забезпечення правопорядку в ході виборчого процесу на президентських виборах.

"Будь-які спроби терористів в Донецьку і Луганську зірвати всеукраїнські вибори президента України приречені на провал", - сказав він.

Глава МВС Арсен Аваков повідомив в ході наради, що в Луганській та Донецькій областях правоохоронці будуть працювати в день голосування в особливому режимі.

За його словами, міліція має інформацію про можливі провокації і спроби зірвати вибори, але вона вже розробила оперативні та практичні плани в цих областях.

"У нас є всі умови для технічно правильного рішення проведення виборів. У нас створені відповідні групи по системі МВС, працюватиме штаб на чолі з заступником міністра", - повідомив він.

"Крім цього, в "гарячих точках", які ми називаємо "червона та рожева зона", у нас будуть працювати відповідні групи оперативного реагування, щоб ми могли нейтралізувати провокації, які будуть виникати. В найбільш "гарячих точках" будуть сконцентровані правоохоронці з інших, більш спокійних регіонів", - додав Аваков.

Як відомо, соціологи відзначають низький ентузіазм виборців східних областей, охоплених протистоянням між силовиками і сепаратистами. Так, на Донбасі на вибори готовий прийти лише кожен п'ятий.

Більш того, бойовики вже заявили, що не визнають президентські вибори 25 травня і будуть перешкоджати їх проведенню. Останнім часом почастішали захоплення будівель виборчкомів, а також їх членів.

Такі події не сприяють організації виборчого процесу в регіоні. Зокрема, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера на згаданій нараді заявив, що попередні списки виборців отримали лише 26% дільничних виборчих комісій в Донецькій і 16% - у Луганській областях.

"Що стосується передачі списків виборців на ділянці..., то в Донецькій області, станом на сьогоднішній день, лише 26% виборчих дільниць отримали списки виборців, а в Луганській - 16%", - цитує його Українські новини.

Магера підкреслив, що мова йде про попередні списки виборців, а вже за кілька днів дільничні виборчкоми повинні сформувати уточнені списки. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування