Медведєв дав зрозуміти, що РФ навряд чи визнає результат виборів в Україні

Вівторок, 20 травня 2014, 09:13

Прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв заявив, що ситуація в Україні не дає впевненості в тому, що президентські вибори пройдуть на належному рівні.

В інтерв'ю телеканалу Bloomberg TV він розмежував поняття "визнання підсумків" виборів і "повагу до волевиявлення", повідомляє "Інтерфакс".

"Але я можу сказати, що в результаті виборів, які будуть у травні, частина людей в Україні висловиться за ту чи іншу кандидатуру. Безумовно, можна з повагою ставитися до цієї позиції. Чи є це актом визнання? Ні, не є", - сказав Медведєв.

За його словами, акт визнання з боку іноземної держави можливий лише в тому випадку, коли результати виборів однозначно свідчать про волевиявлення переважної більшості громадян.

"Російська Федерація ж дуже багато де й коли бере участь у моніторингу за виборами, але, на жаль, ситуація в Україні на даний момент не така, щоб ми були впевнені в тому, що ці вибори пройдуть належним чином", - заявив російський прем'єр.

За його словами, "якщо мислити легально, юридично", то необхідно розуміти, що ці вибори є результатом "антиконституційної зміни влади".

Медведєв нагадав російську позицію: Віктора Януковича ніхто від влади не позбавляв, імпічменту не було, він сам не писав заяви про відставку, він живий і, отже, він – президент України. Тому в Москві не визнають легітимності уряду й виконувача обов'язків президента, які діють зараз у Києві.

"Але ми розуміємо, що є парламент, який обрано легітимно, тому вибори є прямим наслідком цих подій", - зазначив Медведєв.

З іншого боку, за його словами, вибори є певним вирішенням тієї ситуації, яка склалася.

Медведєв припустив, що позитивним кроком стало б обрання того кандидата, який зміг би користуватися підтримкою всіх регіонів України.

"Але в чому інша проблема, крім низької легітимності цих виборів? Проблема полягає в тому, що частина регіонів просто не хоче в них брати участь. І в цьому випадку виникне ситуація, яка буде дуже складною, коли, швидше за все, частина регіонів візьме участь у виборах, а частина регіонів просто не візьме або ж на них прийде зовсім небагато людей", - сказав політик.

"І тоді цінність, легітимність цих виборів справді буде поставлена під сумнів", - наголосив Медведєв.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування