Кучма нагадав Росії про її зобов'язання, похваливши Єльцина

Середа, 21 травня 2014, 15:40

Другий президент України Леонід Кучма обурений заявою російського прем'єра Дмитра Медведєва про те, що Росія не гарантує територіальну цілісність України.

Про це він сказав, виступаючи на круглому столі, проведеному 21 травня в Миколаєві

"Ну я не можу назвати це такими словами, якими я думаю. Гаразд, він чхає на Меморандум 1994 року (...) Але договір 1997 року, який я з Єльциним (Борисом, першим президентом Росії – ред.) підписав! Там пунктів 5 про це", - нагадав Кучма.

Водночас він з ностальгією згадав 90-ті роки. "Єльцин був справді гарантом територіальної цілісності України", - підкреслив Кучма.

Зараз, зазначає колишній глава держави, ситуація кардинально змінилася. "Вони кожен день відводять війська, а ті там залишаються", - зіронізував президент.

"Невже ви думаєте, що Росія в майбутньому буде відчувати себе без України?! Але вона (Росія) всіма діями заганяє в тому числі і в НАТО", - вважає Кучма.

У той же час він висловив стурбованість ситуацією в економіці України.

"Ми падаємо (в економіці - ред.) настільки вниз, що люди сьогодні просто словами говорять, а завтра голодні бунти на Південному Сході будуть. 1,2 млн тільки пенсіонерів в Донецькій і Луганській областях. А якщо вони пенсію отримувати не будуть, то за що вони будуть жити?", - підкреслив він.

Як відомо, Медведєв заявив, що Росія не може і не збирається гарантувати територіальну цілісність України, оскільки ніколи не брала на себе таких зобов'язань.

В.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця у відповідь на це заявив, що керівництву Російської Федерації слід нагадати про його зобов'язання, закріплених у міжнародних договорах.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування