Порошенко: Нам є що запропонувати мешканцям Донбасу

Понеділок, 26 травня 2014, 13:28

Петро Порошенко заявляє, що влада запропонує мешканцям Донбасу гарантії безпеки, гарантії використання російської мови та децентралізації влади, а невбивцям – амністію.

Водночас, із терористами переговори неможливі, заявив він на прес-конференції у штабі в Києві в понеділок.

"Мир у країні і мир на сході є моїм першим пріоритетом. Мир можна побудувати лише через діалог з людьми. Я готовий і рішучо налаштований на цей діалог – з усіма мешканцями Донбасу, не залежно від того, яку політичну позицію вони займають", - заявив Порошенко.

За його словами, президент має бути "президентом усіх українців", захистити людей від тих, хто зі зброєю, забезпечити робочі місця і створити умови, щоб люди повернулися до роботи.

"Саме цього бояться терористи. Саме тому вони підривають трансформаторні підстанції, захоплюють залізницю, виставляють озброєні пікети, щоби не пустити людей  до робочих місць, саме це для них – найбільша небезпека", - сказав Порошенко.  

Він сказав, що діалог "буде ефективним", бо владі "є що запропонувати" мешканцям Донбасу – починаючи від гарантій безпеки і захисту прав, зокрема щодо "використання російської мови в усьому регіоні, в тому числі на офіційному рівні", і завершуючи "потужною системою децентралізації влади".

"Ніколи на Донбасі парашутисти з інших регіонів не керували. Завжди Донбасом керували представники і вихідці з Донбасу. Але система децентралізації буде передбачати, що після проведення місцевих виборів депутати будуть обирати голову виконкому замість того, щоб мати призначеного голову райдержадміністрації з Києва", -  зазначив кандидат у президенти.

"Для тих, хто сьогодні взяв у руки зброю, але не причетний до вбивств і злочинів, буде запропонований механізмі амністії. Складіть зброю, скористайтеся амністією і долучайтеся до нормального мирного життя з твердими гарантіями вашої безпеки", - заявив Порошенко.

Водночас, із терористами розмова буде інакшою.  

"Той, хто відмовляється скласти зброю, той, хто відмовляється брати участь у переговорному процесі, той, хто відмовляється бути партнером установлення миру на Донбасі… той не є партнером і той не буде стороною переговорів, бо з терористам переговорів не ведуть", - заявив Порошенко.

"Їм байдужа федералізація, їм байдуже російська мова, їхня мета – це перетворити Донбас на Сомалі. Де вони будуть правити лише силою автомату", - наголосив він.

"І я ніколи не дозволю подібних дій на території держави. І впевнений, що весь світ буде з нами. І я сподіваюся, що й Російська Федерація також підтримає мої підходи по врегулюванню ситуацію на сході", - сказав Порошенко.

"Українська правда" 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування