Атаки на сервер ЦВК чинили переважно з Росії чи росіяни - СБУ

Вівторок, 27 травня 2014, 16:23

Атаки на сервер Центральної виборчої комісії чинилися переважно з території Російської Федерації з використанням бот-мереж.

Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, фахівці СБУ виявили і зупинили значну кількість хакерських атак на офіційний веб-сайт ЦВК та систему "Вибори".

"Атаки на сервер ЦВК здійснювались безперервно зі змінною динамікою потужності, однак успіхів не досягли. Аналіз інформації свідчить, що переважна кількість атак генерувалася з території Російської Федерації з використанням бот-мереж", - інформує служба.

У Києві затримано "організовану хакерську групу, яка здійснювала підготовку до виведення з ладу інформаційних ресурсів ЦВК та мала на меті поставити під сумнів результати голосування".

"Вилучені у зловмисників технічні засоби, серед яких комплекс моніторингу та зламу Інтернет, у т.ч. Wi-Fi мереж, а також спеціалізоване програмне забезпечення російського виробництва, відправлено на експертизу", - сказано в повідомленні.

У Вінниці "виявлено і заблоковано роботу уражених вірусами двох серверів, які орендувались громадянином Російської Федерації", заявляє СБУ.

Отримавши шляхом зламу доступ до серверів хостинг-провайдера "Бестхостинг", зловмисники згенерували потужну DDOS-атаку на інформаційні ресурси ЦВК (потужністю понад 200 000 пакетів в секунду). За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження.

"Не допущено реалізації намірів перевантаження ліній зв’язку шляхом безперервного автодозвону на стаціонарні телефони виборчих округів Тернопільської, Житомирської, Полтавської та Волинської областей", - додає СБУ.

Спільно з ЦВК виявлено та завчасно знешкоджено вірусну закладку, яку занесли в електронну систему обробки даних, завдяки чому "зірвано зрежисовану російською стороною спеціальну інформаційну акцію з дискредитації результатів виборів (передбачалось оголошення лідером голосування кандидата Яроша з рейтингом 37%)".

Не знаючи про знешкодження вірусної закладки, російський телеканал ОРТ оприлюднив "провокацію" з саме таким результатом, пояснює СБУ.

Крім того, не допустили спробу перенаправити електронні протоколи результатів голосування на одному з ОВК Дніпропетровської області на сторонню IP-адресу та підробити результати голосування. За цим фактом іде розслідування.

СБУ зазначає, що до виборів і в день голосування реалізувала "надзвичайно складні комплексні заходи" для забезпечення надійного функціонування телекомунікаційної системи і офіційного сайту ЦВК, координації доставки бюлетенів комісій у Донецькій і Луганській областях, а також недопущення несанкціонованого втручання у хід відображення підрахунків голосів виборців.

"Спільно з Держспецзв’язком України та за сприяння провідних українських ІТ-компаній впроваджено нову модель протидії загрозам безперебійному функціонуванню інформаційних систем ЦВК. Одним з елементів цієї моделі є забезпечення десятикратного резервування каналів зв’язку для інформаційних систем ЦВК", - зазначає СБУ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування