Родичі українських вояків пікетували Харківську ОДА

Вівторок, 27 травня 2014, 22:21

Близько 50 родичів бійців 22-го батальйону територіального захисту "Харків", переважно жінок, 27 травня пікетували Харківську ОГА.

Головні претензії, які родичі пред'являли обласній владі, - те, що військовослужбовців, які мали служити в Харківській області, відправили в Луганську, не забезпечивши при цьому бронежилетами.

Крім того, зі слів жінок, їх рідні несуть службу без розпізнавальних знаків Збройних сил України на формі.

Жінки тримали плакати: "Балута, поверни наших рідних", "Екіпіруйте наших захисників", "22 батальйон потрібний Харкову".

Жінки також стверджують, що їх близькі проходять службу в нестерпних побутових умовах, 9-ту добу перебувають у варті, сплять по 4 години, не мають можливості помитися.

Зі слів протестувальників, призовники, яким обіцяли службу в межах області, після всього лише 10-денної підготовки були спрямовані в зону проведення антитерористичної операції.

"Вони не мали права посилати їх у Луганську область без підготовки й без екіпірування, вони порушили закон, вони мали екіпірувати їх на території танкового училища й тоді їх вивозити, хоча про вивіз не говорилося, говорили що буде на території Харкова, тобто територіальний батальйон говорить сам за себе", - сказала журналістам дружина мобілізованого Юлія Стешак.

До учасниць пікету вийшов заступник голови облдержадміністрації Василь Хома.

На питання жінок він відповів, що влада робить все можливе, щоб повернути батальйон територіальної оборони на територію області.

Він також заявив, що облдержадміністрація направила в Міноборони лист із проханням повернути 22-й батальйон, ні точного змісту листа, ні відповідь із Міністерства Хома не озвучив, посилаючись на таємницю.

"Я не все можу сказати, але, повірте, ми робимо все необхідне, щоб їх повернути", - заявив Хома.

Однак, з його слів, проблеми може вирішувати тільки Міністерство оборони, крім того, батальйон перебуває за межами області.

"Ми - влада на території Харківської області. Якби батальйон перебував на території Харківської області, ми б брали в цьому участь", - сказав Хома.

Зі слів Хоми, бійці 22-го батальйону не одержали бронежилети, оскільки, відповідно до армійських нормативів, не відносяться до тих частин, яким призначаються ці засоби захисту.

"Я вам скажу зі свого досвіду - бронежилет не збільшує безпеку бійця", - сказав Хома.

Також Хома заявив, що без відповідного дозволу військових відомств громадськість не може постачати армії засоби захисту.

Хома також пообіцяв жінкам передати в Міноборони підписаний ними лист.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування