Договір про Путінський Євразійський союз підписали в Астані

Четвер, 29 травня 2014, 12:36

В Астані президенти Росії Володимир Путін, Білорусі Олександр Лукашенко і Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписали договір про Євразійський економічний союз.

Про це повідомляє УНІАН.

Назарбаєв після церемонії підписання підкреслив, що договір є економічним і не зачіпає питання незалежності чи політичного суверенітету.

Договір складається з двох частин.

У першій - інституційній - частині документа викладено стратегічні цілі і завдання євразійської інтеграції: співробітництво на взаємовигідній основі для зближення економік "трійки", їх гармонійного розвитку.

Встановлено систему органів союзу: Вища Євразійська економічна рада (рівень глав держав), Євразійська міжурядова рада (рівень глав урядів), Євразійська економічна комісія і Суд ЄАЕС.

У функціональній частині регламентуються механізми економічної взаємодії, а також зафіксовано конкретні зобов'язання за галузевими напрямками інтеграції.

Серед них: єдина політика в галузі тарифного і нетарифного регулювання, транспорту і промисловості, координація сільськогосподарської політики.

Окремим блоком закріплені положення з поетапної інтеграції енергетичних ринків і координації діяльності в галузі електроенергетики, газу, нафти і нафтопродуктів.

Передбачається, що Євразійський економічний союз розпочне роботу з 1 січня 2015 року. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування