Джемілєв каже, що кримські татари не змиряться з режимом Путіна

Четвер, 12 червня 2014, 10:44

Лідер кримськотатарського народу, депутат українського парламенту Мустафа Джемілєв висловив сподівання, що заява нового президента України Петра Порошенка про повернення Криму Україні стане реальністю.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Лідер кримських татар поділився занепокоєнням, що нині – коли схід України палає – є небезпека того, що і Америка, і Європа "забудуть" про Крим.

​"Так, у нас є таке побоювання і, до речі, кілька днів тому у Варшаві в мене була зустріч з Обамою і я йому прямо сказав про ці побоювання. Щоб Крим не став предметом торгу: аби росіяни не просувались вглиб материкової України, то можуть "забути" про Крим, – каже Джемілєв.

За словами Джемілєва, Обама запевнив його, що такого не буде і "допоки останній квадратний метр окупованої землі не буде звільнений, санкції Заходу не припиняться".

Лідер крімськотатарського народу заявив, що нині вже є близько десяти тисяч біженців з Криму, значну частину яких становлять кримські татари, які тимчасово селяться на Західній Україні.

Однак керівництво Меджлісу закликає татар не залишати Крим і намагатися адаптуватися до тимчасових реалій російської окупації.

Кримські татари сподіваються, що Порошенко створить спеціальне міністерство у справах Криму і цю тему з новим українським лідером Джемілєв вже обговорив після інавґурації.

Він сказав, що татари можуть мати певне невдоволення тим, що Україна могла б за 23 роки своєї незалежності більше для них зробити, але розуміє, що економічна ситуація в Україні була складною, а при владі у Києві не перебували націонал-демократи, за яких від виборів до виборів голосували кримські татари.

Проте Україна дала кримським татарам найголовніше – свободу, яку нині Росія Путіна у них відібрала.

Щодо термінів повернення Криму в лоно України, то Мустафа Джемілєв, якому Росія у квітні заборонила в’їзд до Криму на п’ять років, говорить обтічно, проте з оптимізмом.

Але він перебуває, можливо, під найсерйознішим тиском з боку власної дружини.

"Кожна наша телефонна розмова, – зізнається він, – починається зі сварки! Дружина мене весь час запитує: що ви мужики, там робите? Коли нас прийдете визволяти?", - каже Джемілєв.

Джемілєв однак запевнив, що кримські татари не вдадуться до насильства через небажання жити на анексованому Росією півострові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування