Порошенко: У нас достатньо сил і політичної волі, щоб завдати вирішального удару

Субота, 21 червня 2014, 23:25

Україна готова до відновлення територіальної цілісності всіма способами, але пріоритет наразі надається мирним засобам.

Про це у своєму зверненні заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє пресс-служба глави держави.

"У нас тепер достатньо і сил, і політичної волі для того, щоб завдати вирішального удару по незаконно озброєних формуваннях", - заявив Порошенко.

"Усі незаконні збройні формування повинні затямити: ініційоване нами припинення вогню не означає, що українським воїнам заборонено стріляти у відповідь. Будь-які спроби бойовиків атакувати наражатимуться на нашу гідну відсіч", - додав президент.

Разом з тим Порошенко виокремив деталі мирного плану.

За його словами, найближчими днями Верховній Раді буде запропоновано ухвалити закон про непритягнення   до кримінальної відповідальності членів незаконних збройних формувань, які не вбивали мирних жителів та українських воїнів, які у стислі терміни складуть зброю.

"Негайно мають бути звільнені заручники…  від міжнародних спостерігачів до   українських вчителів, лікарів, журналістів, правоохоронців. Для російських найманців буде відкрито коридор для відходу на їхню батьківщину. Але умова така: автомати, танки, БМП, установки "Град" - залишити тут", - додав Порошенко.

На україно-російському кордоні буде створено 10-кілометрову буферну зону, що стане "додатковим захистом від подальшого проникнення найманців та зброї в Україну".

"Ще один важливий елемент плану - звільнення адміністративних будівель в Донецькій та Луганській областях. Демонтаж навколо них блокпостів та барикад. Порядок має повернутися на вулиці всіх українських міст. До речі, не лише на Донбасі. Почути цю інформацію варто й тим, хто безпричинно засидівся на шинах в інших регіонах України", - підкреслив Порошенко.

Також, за його словами, "слід відновити діяльність законних місцевих органів влади".

"Негайне і швидке виконання мирного плану відкриє шлях до політичного діалогу. Закликаю до цього діалогу законно обраних представників місцевого самоврядування, громадських організацій та всіх інших", - додав президент.

При цьому він підкреслив, що діаметрально різні погляди не будуть перешкодою до участі в перемовинах: "Готовий до розмови і з тими, хто схибив, хто помилково став на позиції сепаратизму. Крім звісно, осіб, які причетні до терористичних актів, вбивств чи тортур".

Також Порошенко гарантував безпеку всім учасникам переговорів.

"Суттєве зауваження. Питання територіальної цілісності України - обговоренню не підлягає", - підкрелив він і підсумував: вихід із ситуації - у широкій децентралізації влади.

"Частину своїх повноважень я передам територіальним громадам, місцевим органам влади. І в першому читанні відповідні зміни до Конституції можуть бути ухвалені за декілька тижнів, і остаточно ми можемо розраховувати на прийняття вже у вересні", - наголосив Порошенко.

"Місцеві громади Донбасу матимуть повне право вільно використовувати російську мову наряду з державною", - запевнив Порошенко.

Як відомо, президент України Петро Порошенко оголосив про припинення антитерористичної операції з п'ятниці, 20 червня, і до 27 червня. За його словами, це робиться для того, щоб терористи могли скласти зброю, а ті, хто цього не зроблять, будуть знищені.

Джерело відео- 5 канал 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...