Збройні угруповання нападають на колонії та СІЗО на сході України

П'ятниця, 27 червня 2014, 21:31

Збройні угруповання періодично нападають на колонії та СІЗО в Донецькій і Луганській областях, беруть в заручники співробітників і вимагають за їх звільнення віддати зброю.

Про це повідомив глава Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) Сергій Старенький.

"У трьох установах були збройні напади і загрози життю співробітників. Це було 9 травня в 124-мій установі Донецької області, 30 травня в 27-ій установі Донецької області і вчора - в Артемівському СІЗО. Заволоділи певною кількістю зброї... Всього - близько 150 одиниць зброї. Це автомати Калашникова, пістолети", - навів приклади Старенький.

За його словами, нападають бойовики з різних угруповань, "вони один одного не завжди знають".

"У них (нападників) вимога одна - нам потрібна зброя, все, що знаходиться на території Донецької та Луганської областей, належить "ДНР", віддайте нам зброю", - зазначив Старенький.

Він також сказав, що самі ув'язнені хочуть, щоб "все це скоріше закінчилося", бо напади і погрози з боку членів незаконних збройних формувань (НЗФ) створюють певні проблеми в питанні нормальних умов утримання в колонії.

"У багатьох установах немає води, ускладнене підвезення продуктів. Все це погіршує обстановку, і засуджені хочуть, щоб все це швидше закінчилося", - пояснив глава ДПтС.

Старенький висловив жаль, що звернення пенітенціаріїв до правоохоронних органів і сил АТО про сприяння в охороні колоній і СІЗО не знаходить належної відповіді.

"Допомоги від АТО в тих регіонах немає (в питанні посилення охорони пенітенціарних установ)", - підкреслив він.

При цьому глава ДПтС роз'яснив, що їхня охорона орієнтована на те, щоб попередити дії всередині колонії, з боку ув'язнених, запобігти втечу, порушення режиму.

"Але коли є напади зовні, ми охороняємо тільки самі себе і повинні залучати співробітників правоохоронних органів", - сказав він, додавши, що охорона працює в посиленому варіанті з моменту початку "терористичних дій з боку сепаратистів".

Він також озвучив деякі нюанси контактів з представниками "ДНР" і членами НЗФ:

"На місцевому рівні начальникам установ та управлінь доводиться спілкуватися з представниками "ДНР" і НЗФ. Це спілкування спрямоване на те, щоб забезпечити продуктами (ув'язнених), пояснити ситуацію. В останні місяці це найбільш ефективна тактика".

За даними Старенького, всього в зоні АТО знаходиться 37 пенітенціарних установ - 17 в Луганській області, 20 - у Донецькій.

У них відбувають покарання близько 25% всіх засуджених в Україні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування