Омбудсмен попередила прикордонників РФ про наслідки кіднепінгу

Субота, 12 липня 2014, 22:55

У разі примусового вивезення дітей-сиріт з інтернатів Донецької області в Росію це буде розцінено як кіднепінг.

Про це у своєму зверненні до керівника Прикордонної служби ФСБ Росії генерал-полковника В.Кулішова заявила Обмудсмен Валерія Лутковська.

"Звертаюся до вас з наполегливим проханням вжити рішучих заходів до недопущення перетину українськими дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування Марьіновского та Донецького інтернатів кордону з РФ", - зазначила Лутковська.

"У разі перетину цими дітьми кордону РФ це буде розцінено як кіднепінг, що потягне за собою звернення у відповідні міжнародні організації з метою повернення українських дітей", - наголошується у зверненні.

"25 червня керівники Донецького, Мар'їнського та Амвросіївського інтернатів отримали розпорядження ДНР, яким забороняється вивезення дітей-сиріт за межі області, крім Росії. Їм було наказано підготувати пакет документів, необхідний для перетину дітьми кордону, у тому числі медичні картки та нотаріально засвідчену згоду законних представників в особі керівників установ ", - зазначає Лутковська.

Дітей Амвросіївського інтернату вдалося вивезти в безпечне місце.

Разом з тим 11 липня озброєні люди увірвалися в Марьіновску школу-інтернат, де перебуває 54 дитини, у тому числі 9 випускників, і під загрозою розстрілу примушували директора дати згоду на вивезення дітей до Росії.

"Не отримавши необхідних документів, під загрозою застосування сили всі діти і директор приблизно в 1.30 ночі були вивезені в м.Донецьк і доставлені в школу-інтернат № 1 м. Донецька, де також перебуває 93 дитини, у тому числі 11 випускників", - наголошується в повідомленні.

12 липня тривало тиск, який чиниться на керівників обох інтернатів, в результаті чого директор Донецької школи-інтернату № 1 госпіталізована.

За даними обмудсмена, керівники установ повідомлені про те, що 13 липня в 8:30 діти будуть відправлені в РФ без документів.

Згоду на вивезення дітей-сиріт даних установ за межі України, підписану законними представниками і засвідчена нотаріально не отримано.

"Вважаю за необхідне повідомити про чергову підготовлювану спробу викрадення українських дітей-сиріт та можливого їх переміщення без належних документів на територію РФ. Враховуючи, що РФ і Україна є сторонами Конвенції ООН про права дитини нагадую, що відповідно до ст.11 зазначеної конвенції держави-учасниці вживають заходів з боротьби з незаконним переміщенням і неповерненням дітей із-за кордону ", - зазначила Лутковська.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування