У Кремлі думають про "точкові удари" по Україні - джерело

Понеділок, 14 липня 2014, 09:03

Москва розглядає можливість "завдання точкових ударів у відповідь" по українській території.

Про це заявило газеті "Комерсант" джерело, близьке до Кремля, після того, як 13 липня у Ростовській області РФ у результаті потрапляння міни у двір приватного будинку загинув місцевий житель, а в сусідньому будинку отримали поранення дві жінки (мати й донька).

За словами співрозмовника газети, російська сторона "точно знає, звідки стріляють".

"Наше терпіння не безмежне", - заявила людина, близька до Кремля.

Співрозмовник обмовився, що йдеться не про якусь масштабну акцію, а винятково про цілеспрямовані одиничні удари по позиціях, звідки "ведеться вогонь по російській території".

Аналогічну ідею висловив напередодні віце-спікер Ради федерації РФ Євген Бушмін, який представляє у палаті Ростовську область.

Голова МЗС України Павло Клімкін на запитання видання, чи не боїться Київ дій у відповідь із боку Росії, наприкінці минулого тижня заявив, що в цьому випадку "Росія відповість сепаратистам", бо "було кілька випадків обстрілу (російських) прикордонних пунктів (із української території), але доведено, що обстріл вівся з боку терористів".

Експерти, опитані "Комерсантом", вважають, що Москва навряд чи піде на реалізацію в Україні повноцінного силового сценарію.

Віце-президент ПИР-Центру Дмитро Поліканов вважає, що "керівництво РФ чудово усвідомлює довгострокові наслідки такої інтервенції: навіть у випадку успішного бліцкригу операція вимагатиме потім довгострокових витратних зусиль на підтримку миру на Україні й призведе до серйозних міжнародних втрат".

А директор Московського Центру Карнегі Дмитро Тренін вважає: "Основна стратегія президента Путіна на Україні навряд чи зміниться. Ця стратегія полягає в тому, щоб реалізувати інтереси Росії без безпосереднього втручання в конфлікт на Україні, яке спричинило б остаточний розрив із Заходом, особливо з Європою".

"У цій ситуації я б очікував від Москви рішучих дипломатичних кроків, але не думаю, що за ними буде військова участь, у тому числі, введення на Україну російських миротворців", - додав Тренін.

Гендиректор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов вважає: "Трагедія в Ростовській області показала, що обмежити конфлікт на сході України тільки українською територією неможливо. Ті, хто вважав, що нас цей конфлікт ніколи й ніяк не торкнеться, небезпечно помилялися".

За словами експерта, у зв'язку з ескалацією конфлікту на сході України виникає маса загроз російській безпеці: велика кількість неконтрольованої зброї біля кордонів РФ; проблеми біженців і транскордонної злочинності; крім того, по обидва боки нібито є сили, зацікавлені в провокаціях із метою втягти Росію у війну в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News