Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС Росії про санкції: США мстяться, а ЄС повівся на шантаж

Четвер, 17 липня 2014, 10:27

Росія вважає, що, запроваджуючи санкції проти неї, США мстяться Російської Федерації, а Євросоюз – піддався на "шантаж" Америки.

Про це йдеться в заявах Міністерства закордонних справ РФ.

"Розцінюємо новий пакет американських санкцій щодо Росії як примітивну спробу помститися за те, що події на Україні розвиваються не за сценарієм Вашингтона", - говориться в одній із них.

"Обурливе й необґрунтоване прагнення покласти на Росію провину за громадянську війну в сусідній країні, яка викликана глибокою внутрішньою кризою та вже призвела до численних жертв, свідчить про провал стратегії США і їхніх київських клієнтів щодо силового втихомирення широкого народного невдоволення", - стверджують у МЗС РФ.

Російські дипломати заявляють, що "замість того, щоб напоумити українське керівництво, яке кинуло проти жителів Донбасу й Луганщини авіацію, важку артилерію й бронетехніку, Білий дім фактично підбурює до кровопролиття".

При цьому, стверджують вони, США намагаються "відвести від себе відповідальність" і грубо перекручують факти, розмахуючи "санаційним кийком".

"Розмовляти мовою санкцій, яким би не був їх масштаб, із Росією марно. Ні до чого хорошого такий шлях не призведе. Це стосується і зазіхань на активи російських компаній. Тих, хто увірував у власну винятковість і в право диктувати свою волю решті світу, неминуче чекає гірке розчарування", - попереджає МЗС РФ.

Там наголошують, що "санкції – інструмент двосічний".

"У результаті будь-яких обмежень на економічну і фінансову співпрацю в серйозному накладі залишаться і ділові кола самих США... Подібна поведінка Адміністрації Барака Обами також неминуче позначиться на можливостях нашої взаємодії із багатьох інших напрямків", - заявив МЗС РФ.

Руйнування російсько-американських відносин буде на совісті Білого Дому, стверджують російські дипломати.

"Ми були й залишаємося відкритими до конструктивної співпраці з усіма державами, у тому числі зі США, на принципах рівноправності, невтручання у внутрішні справи і реального врахування інтересів одне одного. Шантаж же терпіти не збираємося, залишаємо за собою право на заходи у відповідь", - заявляє МЗС РФ.

У Москві також "звернули увагу" на прийняті за підсумками засідання Європейської ради 16 липня рішення щодо ситуації в Україні.

"Розчаровані тим, що Євросоюз, всупереч власним інтересам, піддався на шантаж американської адміністрації і пішов шляхом санкційних заходів у відношенні Росії", - заявляє МЗС РФ.

"При цьому Брюсселем, за прикладом Вашингтона, фактично використовується "логіка задзеркалля", коли в усіх гріхах звинувачуються ті, хто вживає реальні зусилля щодо деескалації ситуації на Україні, а кричущі факти, включаючи невпинний потік біженців із України в Росію, обстріли російської території та інші антиросійські провокації, відверто замовчуються", - обурюється відомство.

Російські "дипломати" заявляють, що всі зусилля Росії з розв’язання конфлікту в Україні "натикалися на відвертий саботаж із боку Києва і його американських покровителів".

"І тепер замість того, щоб використовувати наявні можливості для початку діалогу Києва з представниками Південного Сходу країни, Євросоюз пішов на повідку в прихильників силового вирішення внутрішньоукраїнського конфлікту й провокування на його тлі конфронтації з Росією", - заявляє РФ.

"Тим самим, ЄС бере на себе відповідальність за продовження військової операції Києва, у результаті якої щодня гинуть люди", - переконують там.

МЗС РФ також наголошує, що санкції будуть згубні і для країн-членів ЄС, і сподівається, "що Євросоюз знайде власний голос у міжнародних справах, який відповідає інтересам усіх держав нашого континенту".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування