Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європарламент закликає членів ЄС заборонити продаж зброї в Росію

Четвер, 17 липня 2014, 13:36

Європейський парламент закликає країни-члени Європейського Союзу заборонити продаж зброї в Росію.

Проект резолюції було підтримано на засіданні Європарламенту, повідомляють "Українські новини".

У ній зазначається, що Росія залучена у воєнні дії й поставки зброї в Україну.

Європарламент закликає країни-члени ЄС заборонити продаж зброї в Росію, поки ситуація в східній Україні не нормалізується, а також попереджає, що подальші дії Росії з дестабілізації ситуації призведуть до додаткових й далекосяжних наслідків для її відносин з ЄС.

Разом з тим підкреслюється фундаментальне право українського народу вільно визначати економічне й політичне майбутнє країни й підтверджується право України на самозахист відповідно до статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй.

У резолюції сказано про необхідність політичного вирішення кризи.

Європарламент підтримує мирний план Президента Петра Порошенка із врегулювання ситуації на сході країни і його рішучі дії із забезпечення єдності, суверенітету й територіальної цілісності України.

Європарламент засуджує триваюче насильство й щоденну загибель людей в областях східної України, руйнування будівель і майна, що призвело до переселення багатьох тисяч мирних жителів із зон конфлікту в безпечні місця.

Також європейські депутати вітають добру волю української влади в ухваленні рішення про одностороннє припинення вогню й шкодують, що сепаратисти й бойовики відмовилися наслідувати цей приклад.

Вони закликають Росію підтримати мирний план Порошенка, вжити заходів зі спільного контролю україно-російського кордону й припинити вторгнення незаконних збройних груп, поставки озброєнь і здійснення ворожих дій.

Разом з тим Росію закликають відвести війська від українського кордону, застосувати свій вплив на терористів і найманців, щоб змусити їх дотримуватися режиму припинення вогню й скласти зброю.

У резолюції сказано, що найманці мають повернутися назад у Росію через спеціальний коридор для відступу, як це передбачає план Порошенка.

У резолюції знову засуджується агресія Росії стосовно Криму й підкреслюється, що це серйозне порушення суверенітету й територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.

Європейські депутати закликають тристоронню контактну групу із врегулювання ситуації на сході між Україною, Росією й Організацією з безпеці й співробітництва в Європі провести нове засідання із приводу вирішення ситуації.

Як повідомлялося, ЄС планує розширити санкції проти юридичних осіб через дестабілізацію ситуації в Україні до кінця липня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування