В ООН кажуть, що на сепаратистів чекає суд у Гаазі

Субота, 26 липня 2014, 20:10

Міжнародна спільнота може притягнути до відповідальності сепаратистів, що діють у східній Україні: стосовно цих груп осіб може діяти Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Про це заявила верховна комісарка ООН з прав людини Наві Піллей в інтерв´ю інформаційній агенції epd, пише  Німецька хвиля.

Піллей нагадала: сепаратисти зобов'язані дотримуватися норм міжнародного права та захищати мирне населення/

"Якщо вони цього не роблять, то міжнародна спільнота може притягнути їх до відповідальності. Ми маємо Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, який діє і стосовно цих груп", - заявила вона.

Верховний комісар зазначила, що усі уряди, які мають уплив на сепаратистів, мають його застосовувати.

"Мій Верховний комісаріат ООН із прав людини застерігає багатьох лідерів повстанців, що порушення міжнародного права має наслідки. Приміром, ми попередили повстанців у Південному Судані, і деякі ватажки дійсно приструнили свої підрозділи", - зазначила Піллей.

Також комісар ООН з прав людини зазначила, що в Україні експерти ООН задокументували масштабні порушення прав людей.

При цьому Піллей порадила людям, які перебувають у скрутних ситуаціях, звертатися безпосередньо до фахівців ООН та розповідати про порушення їхніх прав.

За її словами, відповідний комісаріат Організації об'єднаних націй реагує дуже швидко: після спалаху конфлікту у Східній Україні фахівці ООН відразу прибули на місце, щоб розпочати роботу.

Водночас Наві Піллей вказала на те, що Організація об'єднаних націй іноді запізніло реагує на спалахи конфліктів та насилля у різних країнах світу.

"ООН могла б більше робити для запобігання порушенням прав людей. Це невдача. Об'єднані нації часто виступають тільки після спалаху конфліктів та насилля", - зазначила Піллей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування