Росія програла в Гаазькому суді справу на $50 мільярдів

Понеділок, 28 липня 2014, 08:45

Росія програла в Гаазькому суді процес, ініційований екс-акціонерами ЮКОСа, і повинна буде відшкодувати їм $50 мільярдів збитку.

Як пише російський "Комерсант", Третейський суд у Гаазі 18 липня одноголосно узвалив рішення задовольнити позов Group Menatep Limited, визнавши, що Росія порушила Енергетичну хартію і й експропріювала активи ЮКОСа

Group Menatep Limited (GML), яка представляє інтереси Леоніда Невзліна, Володимира Дубова й інших (Михайло Ходорковський традиційно дистанціюється від процесу), вимагала відшкодування $114 млрд, але суд оцінив втрати приблизно в $50 млрд.

Суд тривав майже 10 років (процес почався в 2005 році).

Із суми позиву $114 млрд, Росія має виплатити $50,02 млрд, а також $65 млн судових витрат. Офіційно результати справи будуть оголошені 28 липня.

Сума має бути виплачена Росією до 15 січня 2015 року, інакше по ній будуть нароховані штрафні санкції. Втім, Росія може спробувати анулуюват це рішення у суді Нідердандів. 

Джерела газети називають рішення політичним і вважають, що Росія спробує оскаржити його.

У GML готові стягувати належні їй кошти примусово.

Адвокат Марк Фейгін, який веде російську справу української льотчиці Надії Савченко, вважає, що Росія не зможе ухилитися від виконання рішення щодо 50 млрд. дол., "оскільки на момент суду визнавала його повноваження".

"Власне, про що свідчить рішення суду в Гаазі по ЮКОСу? Судитися з Кремлем у міжнародних інстанціях зовсім не марна справа", - вважає також він.

"Європейська правда", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News