Лавров назвав Майдан "геополітичним проектом" проти "руських"

Понеділок, 28 липня 2014, 14:14

Міністр іноземних справи Росії Сергій Лавров заявив, що в Україні "Майданом" був реалізований геополітичний проект, щоб нашкодити інтересам Росії.

Про це він заявив на прес-конференції в понеділок.

"Що б не робилося Росією на користь запуску переговірного процесу (щодо конфлікту в Україні), наштовхувалося на протидію нового українського керівництва, яке відчувало й відчуває практично беззастережну підтримку наших американських колег. Ось у чому заковика", - сказав Лавров.

На його думку, є сенс подивитися на проблему санкцій "з іншого боку".

"Був сформований певний геополітичний проект, який почав розгортатися на Майдані наприкінці минулого року під абсолютно надуманим приводом, коли було відмовлено чинному президенту у праві взяти додатковий час для вивчення наслідків (укладання) угоди про асоціацію з Євросоюзом", - заявив голова МЗС РФ

"Що в цьому незвичайного? Он, Великобританія зараз взагалі думає про проведення референдуму про вихід із Євросоюзу. І багато аналітиків говорять, що це задумано для того, щоб змінити на користь Великобританії умови її перебування в ЄС: (мовляв) зовсім не вийдемо, але пригрозимо виходом, а за це виторгуємо собі сприятливіші умови членства в Євросоюзі – там і так чимало винятків для Лондона зроблено, хочуть ще більше", - навів він приклад.

"Ну, то й що, це життя, це економіка, кожен бореться за свої інтереси. Чому ж Януковичу-то відмовили в тому, щоб він просто подумав ще трошки?", - обурився Лавров.

За його словами, метою Майдану було нашкодити Росії й "руськім людям".

"Було зібрано Майдан. За мірою його розвитку стало ясно, що це – справді геополітичний проект, націлений на те, щоб освоїти український геополітичний простір – причому зробити це на шкоду інтересам Росії, на шкоду інтересам руських і російськомовного населення самої України", - заявив Лавров.

"Не вийшло це зробити одразу. І не вийде, бо такого роду речі неможливо нав'язати одній стороні", - упевнений він.

"А там сторона досить чітко сформулювала свої інтереси, свої підходи – і з нею обіцяли домовлятися. Обіцяли почати інклюзивний конституційний процес за участю всіх регіонів, відкритий, транспарентний. Натомість створили комісію кулуарну у Верховній Раді. Вона написала якийсь проект Конституції, нікому його не показали, жодного всенародного обговорення, як нам обіцяли в Києві, так і не було почато", - обурився Лавров.

"Відвезли цей проект у Венеціанську комісію Ради Європи… У мене немає жодних сумнівів, що Венеціанська комісія в підсумку скаже, що будь-який проект, перш ніж ми остаточно висловимося про його зміст, має стати предметом широкого національного обговорення", - додав він

Лавров обурився, що діалогу, обіцяного особисто Петром Порошенком, не було, і ніхто із західних партнерів "навіть не намагається спонукати українське керівництво до того, щоб почати виконувати те, що було обіцяно, – насамперед, почати національний діалог про те, у якій державі всі ці люди, усі ці регіони зможуть жити спокійно й стабільно".

Голова МЗС РФ припустив, що деякі політики вводять санкції проти Росії, відчуваючи свою нездатність "змусити українське керівництво робити те, про що домовлялися".

*Думку про Майдан дивіться на відео з 44:41

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування