Меркель готова перервати відпустку через нові санкції проти Росії

Вівторок, 29 липня 2014, 10:32

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у разі необхідності перерве свою відпустку та прибуде на позачерговий саміт ЄС до Брюсселя, аби ухвалити рішення щодо нових санкцій проти Росії.

Про це заявила речниця німецького уряд, пише Deutsche welle із посиланням на агеніцю AFP.

Ідеться про обмеження доступу російських банків до європейського ринку капіталів, заборону майбутніх постачань зброї, вивезення товарів подвійного - цивільного та військового - призначення, а також заборону на експорт спеціального устаткування для видобутку нафти, передає інформагенція dpa.

Ухвалити нові санкції проти Росії представників Євросоюзу напередодні закликали президент Європейської Ради Герман ван Ромпей, віце-канцлер Німеччини Зіґмар Ґабріель та міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр.

За допомогою пакету суттєвих секторальних санкцій ЄС повинен надіслати Росії чіткий сигнал, сказала речниця німецького уряду.

Вона висловила критику щодо недостатнього поступу розслідування причин падіння літака "Малайзійських авіаліній" на Сході України.

Німецький уряд шкодує, що міжнародним експертам не забезпечено вільний та безпечний доступ до місця катастрофи, заявила речниця і додала, що Кремль недостатньо використовує свій вплив на сепаратистів.

До "чорного списку" осіб, проти яких запровадять санкції, планують внести багатьох бізнесменів із оточення російського президента Володимира Путіна, повідомляє AFP з посиланням на дипломатичні кола ЄС у Брюсселі.

Водночас готуються економічні санкції. "Ми не знаємо, скількох осіб це стосуватиметься", - заявив у коментарі інформагенції дипломат, який побажав залишитися неназваним. За його даними, санкції мають поцілити в бізнесменів, які активно підтримували анексію Криму Росією та дестабілізацію у Східній Україні або мали зиск від цих подій.

Минулого тижня ЄС розширив "чорний список", додавши до нього 15 осіб та 18 установ і організацій із Росії. До переліку ввійшли, зокрема, глава ФСБ Росії Олександр Бортніков, глава Служби зовнішньої розвідки Михайло Фрадков, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев і глава Чечні Рамзан Кадиров.

Нині "чорний список" ЄС нараховує 87 осіб, 20 організацій та підприємств.

Санкції проти Росії розширила і Японія. Уряд у Токіо вирішив заморозити банківські рахунки та припинити імпорт продукції з Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News