Більшість росіян вважають Порошенка нелегітимним, але не хочуть відкритої війни

Вівторок, 29 липня 2014, 15:17

Більше половини росіян не вважають Петра Порошенка легітимним президентом України й переважна більшість громадян РФ визнають законним псевдореферендуми про приєднання до Росії Криму й Донбасу.

Про це свідчать результати соцопитування "Левада-центру", проведеного 18-21 липня.

Так, лише 4% росіян цілковито згодні з тим, що Порошенко – легітимний президент України, ще 13% радше згодні з цим.

А для 63% росіян Порошенко – нелегітимний президент: 35% абсолютно не згодні, що він легітимний, і 28% скоріше не згодні з цим, ніж згодні.

Також більшість (71%) опитаних вважають неправильним те, що нове керівництво України почало антитерористичну операцію на сході країни: 49% вважає це "точно неправильним", ще 22% - скоріше неправильним. Лише 2% упевнені у правильності АТО й 14% припускають, що це скоріше правильно, ніж не правильно.

Сепаратистський "референдум" на Донбасі щодо питання приєднання до Росії вважають законним у цілому 77% (37% - цілковито згодні й 40% - радше згодні). Так само березневий псевдореферендум у Криму вважають законним 86% опитаних: 51% абсолютно згодні з таким формулюванням і 35% скоріше згодні.

69% росіян вважають, що Росія була змушена ввести війська у Крим, "щоб уникнути кровопролиття": 32% опитаних цілком згодні з такою позицією і 37% - скоріше згодні. Лише 11% скоріше не згодні з цим і 8% абсолютно не згодні.

При цьому менше третини опитаних вважають, що президент РФ Володимир Путін мав увести війська на "Південний схід України": 9% цілковито згодні, що це було необхідно, 20% - скоріше згодні. А 31% і 20% скоріше не згодні й цілковито не згодні з тим. Таким чином, 51% респондентів – проти військового втручання Росії.

Однак більшість (66%) росіян схвалюють участь "російських добровольців у діях ополчення на Південному сході України": 19% абсолютно згодні й 47% скоріше згодні, що це – "цілком законно й виправдано". Лише 12% сумніваються, що це законно й виправдано, а зовсім не згодні – 4%.

На думку росіян, більшість населення Донецької й Луганської областей ставляться негативно до дій керівництва України (у цілому 84%), української армії й Нацгвардії (у сукупності 77%), але позитивно – до дій бойовиків-сепаратистів (у цілому 68%) і до дій керівництва Росії (у цілому 61%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування