В ЗМІ вважають, якщо Путін приїде в Крим, можна звертатися до Інтерполу

Середа, 13 серпня 2014, 10:47

Візит президента Росії Володимира Путіна в Крим може стати підставою для порушення кримінального провадження в Україні і звернення в Інтерпол.

Про це йдеться у статті Kyiv Post.

14 серпня російський президент планує відвідати те, що він вважає новою вотчиною – Крим.

"Але анексія Криму в березні не була визнана міжнародним співтовариством", - нагадується в статті.

"З точки зору міжнародного права, Путін приїжджає в Україну. І він не просить на дозвіл Києва. Це означає, що як тільки він поставить ногу на кримську землю, українські правоохоронці матимуть підстави почати кримінальне провадження проти іноземного громадянина Путіна за незаконний перетин українського кордону", - сказано в статті.

Згідно з кримінальним кодексом, такий злочин карається штрафом у 50 мінімальних доходів, або арештом від 6 місяців до 3 років. Строк ув'язнення може збільшитись до 5 років, якщо є обтяжуючі обставини.

"Тепер генпрокурор матиме всі підстави стверджувати у суді, що злочин був вагомий, враховуючи, що він був скоєний групою осіб (бо оточення Путіна теж приїжджає); було умисним (прес-секретар Дмитро Пєсков оголосив 11 серпня про те, що поїздка була запланована, тобто умисне) і зі зброєю (дякуючи охороні Путіна)", - сказано в статті.

Як тільки Україна відкриває кримінальне провадження за незаконний перетин кордону, Україна має всі законні права подати  запит в Інтерпол для розшуку і арешту громадянами Росії №1.

"Що відбудеться після цього, не так сильно залежить від України. Інтерпол може відмовити у цьому проханні, або ні. В цьому випадку, Путін, з точки зору міжнародного права, стоятиме в тому ж рядку, наркобаронів, серійних убивць і міжнародних терористів. Але в будь-якому випадку, українці зроблять все, що можуть, щоб притягти підозрюваного Путіна до відповідальності", - сказано в статті. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування