Російські обмеження можуть обійтися Україні в мільярд доларів

П'ятниця, 15 серпня 2014, 15:08

РФ заборонила ввозити на свою територію такі категорії українських товарів, як кондитерські вироби, молоко та молокопродути, свиней, соки, плодоовочеві та рибні консерви, кукурудзяну крупу, соєві боби та шрот, насіння соняшнику, картоплю та цибулю.

Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

У 2013 році загальна вартість експорту товарів до Росії, ввезення яких на сьогодні заборонено, становила 954 мільйонів доларів.  Інших українських продовольчих товарів у 2013 році було експортовано до РФ на 987 мільйонів доларів.

Враховуючи останні заяви Россільгоспнагляду, ризик введення заборони на їх ввезення є досить високим.

За даними агенції "Agrisurvey", часка північного сусіда в експорті цих категорій товарів протягом останніх років була найбільшою.

Так, у 2013 на Росію припадало 86,72% від  вартості усього українського експорту сиру, 44% від вартості експорту соєвого шроту, 30,28% - експорту соків, 77,72% - експорту рибних консервів, 40% -  експорту цибулі. 

"Тобто РФ обмежує ввезення тих українських продуктів, основні обсяги експорту яких припадають саме на неї. За таких умов українським виробникам необхідно негайно вибудовувати стратегію переорієнтації на інші ринки збуту. Перш за все, звісно, мається на увазі ЄС, який по багатьох товарних позиціях відкрив в односторонньому порядку свої ринки для української продукції", - зазначив координатор мікроекономічних досліджень агенції "Agrisurvey" Віталій Кордиш.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування