Росія залишає за собою всі варіанти поведінки в Україні - Генсек НАТО

П'ятниця, 22 серпня 2014, 00:29

Росія залишає за собою всі варіанти поведінки в Україні, в тому числі і військове втручання, заявив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Залишаючи свій пост 1 жовтня, він дав останнє велике інтерв'ю Bild в цій якості, повідомляє Инопресса.

"Ми тільки що бачили, як російські військові стягуються на українському кордоні, - сказав генсек. - Ми спостерігали постійний приплив зброї та бойовиків з Росії на Східну Україну. Ми бачимо сильну російську участь в дестабілізації ситуації на сході України, що включає і підтримку збройних сепаратистів ".

"Ясно принаймні одне: росіяни залишають за собою всі варіанти, в тому числі і військове втручання", говорить Генсекретар НАТО.

Говорячи про Росію, Расмуссен звернув увагу на відсутність довіри до неї.

"Цілком очевидно, що після військової інтервенції Росії в Україну, що суперечить міжнародному праву, колишнього рівня довіри немає. Вперше з часів закінчення Другої світової війни європейська країна за допомогою військової сили приєднала до себе частину іншої країни".

"Росія викинула за борт всі свої обіцянки і взяті міжнародні зобов'язання та створила абсолютно нову ситуацію у сфері безпеки в Європі, до якої нам тепер належить пристосовуватися", - заявив Расмуссен.

За його словами, на майбутньому саміті НАТО будуть зроблені "нові кроки для того, щоб у разі необхідності відреагувати якнайшвидше". Однак Расмуссен підкреслив, що мова йде не про військові сценарії.

Також Расмуссен зазначив, що НАТО може принципово допомогти реформувати і модернізувати українську армію. "У короткостроковій перспективі це також означає, що українські військові будуть частіше брати участь в навчаннях НАТО".

Однак НАТО, як пояснив Расмуссен, "може допомогти тільки з питаннями оборони і безпеки. Євросоюз та інші міжнародні організації, в свою чергу, повинні допомогти Україні з відновленням її економіки. НАТО є лише частиною загальної міжнародної відповідальності".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування