Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенка привітали лідери багатьох держав, а Путін – ні

Неділя, 24 серпня 2014, 17:11

Президент США, королева Великобританії, Папа Римський, президенти Польщі й Білорусі, а також лідери ще низки країн привітали президента Петра Порошенка з Днем Незалежності України.

Водночас, про привітання президента сусідньої Росії Володимира Путіна станом на 17 годину нічого не відомо.

Як повідомляє прес-служба Порошенка, у привітанні президента США Барака Обами, зокрема, сказано: "І в кращі часи, і в найскладніші моменти люди в Україні мають знати, що Сполучені Штати є партнером і другом. Ми рішуче підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України, ми рішуче підтримуємо право України обирати своє власне майбутнє".

Папа Римський Франциск побажав українцям благополуччя та миру. "В нинішній ситуації я хочу побажати, щоб український народ зміг прямувати дорогою розвитку, примирення та миру. Прошу Всемогутнього Бога, щоб Він щедро поблагословив усіх мешканців країни, а також керівників, даруючи їм ласку жити у злагоді та братерстві", - зазначив він.

Королева Великої Британії Єлізавета ІІ побажала народу України "доброї вдачі і щастя у цьому році".

Президент Польщі Броніслав Коморовський також побажав Україні якнайскорішого відновлення миру і стабільності на всій території.

"Польща однозначно засуджує російську агресію – окупацію Криму та підтримку сепаратистів на Сході, а також будь-які дії, що завдають шкоди суверенітету та територіальній цілісності України. Глибокий непокій викликають останні приклади порушення міжнародного права з використанням російського конвою з гуманітарною допомогою", - зауважив він.

Коморовський додав, що "Польща незмінно визнає право України на те, щоб намагатися зайняти місце в спільноті демократичних європейських держав", і підтвердив готовність надалі підтримувати процес імплементації Угоди про асоціацію, наближення до безвізового режиму для громадян України і реформи для модернізації нашої країни.

Коморовський також запросив Порошенка відвідати Польщу з офіційним візитом.

Прес-служба президента Білорусі повідомляє, що Олександр Лукашенко привітав Порошенка з Днем Незалежності, зазначивши: "Щиро дорожу взаєминами, які встановилися між нами, і буду радий продовженню конструктивного діалогу, спрямованого на подальше зміцнення співпраці між Білоруссю й Україною".

Крім того, прес-служба президента України повідомила, що Порошенка з національним святом привітали лідери ще низки держав: королі Іспанії Феліпе VI та Швеції Карл XVI Густав, імператор Японії Акіхіто.

Також його привітали президенти: Австрії Гайнц Фішер, Словаччини Андрей Кіска, Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов, Казахстану Нурсултан Назарбаєв, Таджикистану Емомалі Рахмон, Хорватії Іво Йосіпович, Португалії Анібал Каваку Сілва, Беніну Яї Боні, Сінгапуру Тоні Тан Кенг Йам, Мексики Енріке Пенья Ньєто.

Водночас, президент Росії Володимир Путін, вочевидь, проігнорував День Незалежності України: про його привітання не повідомляє ні сайт Кремля, ні сайт президента України.

У День Росії, 12 червня, попри напружені взаємини, Порошенко говорив телефоном із Путіним – і, за словами прес-секретаря останнього, привітав його з національним святом росіян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: