Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уведення військ РФ на Донбас підтримують 5% росіян

Вівторок, 26 серпня 2014, 15:30

Більшість росіян вважає, що Росія має допомогти самопроголошеним Луганській і Донецькій "республікам", але за введення військ в Україну виступають лише 5% громадян.

Такі дані фонду "Общественное мнение" (ФОМ) оприлюднив "Комерсант".

Більшість опитаних упевнені, що Росія впливає на ситуацію в Україні. При цьому думки громадян про цілі керівників "народних республік" розділилися.

Як з'ясував ФОМ, більшість (57%) громадян вважає, що Росія має допомагати самопроголошеним Донецькій і Луганській "народним республікам" (ДНР і ЛНР).

Росіяни пропонують підтримати так звану "Новоросію" гуманітарною допомогою (26%), поставками зброї (9%), а також "будь-якими мирними засобами, без застосування військової сили" (8%).

Увести війська в т.зв. "ДНР" і "ЛНР" пропонують 5%.

"Установка на те, що Росія має допомогти, виникає не стільки з симпатії до керівництва ДНР і ЛНР, скільки зі співчуття до жителів південного сходу України", - вважає аналітик ФОМ Григорій Кертман.

У тому, що підтримувати керівництво псевдоутворення "Новоросія" не потрібно, упевнені 27% росіян. Їхній основний аргумент – "Не можна втручатися у внутрішні справи іншої держави. Самі проголосилися, нехай самі й розхльобують".

13% опитаних вважають, що Росія не впливає на хід подій в Україні.

69% упевнені, що російська сторона впливає на те, що там відбувається, з них 7% вважають, що цей вплив "надто сильний", 36% – що вплив Росії на події в Україні "таке, яке потрібно", а чверть назвали його "недостатньо сильним".

39% вважають, що керівництво "ДНР" і "ЛНР" досягне своїх цілей, 26% упевнені, що воно не доможеться свого, ще 36% вагалися з відповіддю.

При цьому 23% не змогли сказати, які цілі в керівників т.зв. "народних республік". 37% опитаних упевнені, що вони прагнуть відділитися від України, 8% вважають, що вони "відстоюють права російськомовного населення" України. 6% вважають, що "ДНР" і "ЛНР" "борються з фашизмом", і тільки 5% упевнені, що "Новоросія" прагне в РФ.

"Люди не розуміють, що відбувається на південному сході України, бо саме керівництво Росії не знає, чого хоче від "Новоросії". Не вибудувано і вектор медійної пропаганди", - вважає політолог Григорій Добромелов.

Він зазначив, що свідомість громадян сильно залежить від телевізійної пропаганди.

"Ще в травні половина росіян підтримувала введення військ на південний схід України, а зараз більшість уже проти цього. За останній час із цілої низки питань думка росіян мінялася з одного на діаметрально протилежне", - зазначив Добромелов.

За даними ФОМ, 88% дізнаються про події в Україні по телебаченню, у його об'єктивності упевнені 73% громадян.

А Кертман зазначив, що думка про ситуацію в Україні тих, хто крім ТБ черпає інформацію в інтернеті, кардинально не відрізняється від думки тих, хто дивиться тільки ТБ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...