На переговорах по Україні в Мінську прориву не сталося - ЗМ

Середа, 27 серпня 2014, 09:51

Кризові переговори в Мінську щодо врегулювання конфлікту в Україні, судячи з усього, не дозволили досягти прориву.

Не допомогла й особиста зустріч між президентами України й Росії Петром Порошенком і Володимиром Путіним, повідомляє агентство AFP, пише DW.

Порошенко в ніч на середу, 27 серпня, заявив, що всі без винятку учасники зустрічі, у тому числі Москва, підтримали запропонований ним мирний план, і тепер потрібні "конкретні справи".

Він, однак, визнав, що дискусії були важкими і досягнуто лише "окремих результатів".

Зі свого боку, Путін заявив, що Росія, не будучи стороною конфлікту, не може обговорювати з Києвом умови припинення вогню на сході України.

"Ми, Росія, не можемо говорити про умови припинення вогню, про можливі домовленості між Києвом, Донецьком, Луганськом. Ця справа самої України. Ми можемо лише сприяти тому, щоб створити обстановку довіри в ході цього можливого й, на мій погляд, украй необхідного переговорного процесу", - сказав він.

Російський президент також сказав, що з Україною досягнуто "певних домовленостей" про взаємодію у справі надання гуманітарної допомоги Донецькій і Луганській областям.

22 серпня Росія без дозволу Києва ввела на територію України свою гуманітарну колону, що в Києві й на Заході розцінили як "пряме вторгнення". На даний час Москва готує для сходу України другу гуманітарну колону.

Тим часом, на переговорах у Мінську домовилися поновити переговори про поставки газу. Путін зазначив, що на даний час газове питання – "у глухому куті", що, за його словами, створює великі проблеми і для Росії, і для європейських партнерів.

Росія припинила поставки газу в Україну через суперечки з приводу заборгованості Києва й ціни, яку Україна має надалі платити за російський газ.

Київ звернувся в Арбітражний суд і повернув Москві виплачену доплату за транзит російського газу в Європу за липень поточного року, наполягаючи на попередній ціні на газ і, відповідно, на транзит.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування