Для звільнення полонених можна звертатися в міжвідомчий центр

Середа, 10 вересня 2014, 14:37

В Україні запрацював Міжвідомчий центр допомоги громадянам із питань звільнення полонених і заручників.

Як повідомила волонтер ініціативи "Восток СОС" Анна Мокроусова в ефірі "Громадського радіо", Центр було створено з ініціативи декількох волонтерських організацій, які раніше самостійно займалися порятунком полонених.

Тепер усі люди, чиї рідні й близькі потрапили в полон на Донбасі, можуть телефонувати на гарячі лінії СБУ за номерами 0800-501-482, 044-235- 63-67.

Мокроусова зазначила, що лише у списках двох волонтерських організацій зараз – близько 400 полонених, а загальний рахунок може йти "на тисячі".

"Тільки у списках волонтерських організацій "Восток СОС" і "Донбас" зараз близько чотирьохста. Загальний рахунок, я думаю, іде на тисячі. Це і військовополонені, і цивільні", - сказала вона.

За словами Мокроусової, волонтери почали стикатися з величезною кількістю звернень допомогти звільнити полонених – і близько трьох тижнів тому звернулися в Адміністрацію президента України з проханням про створення міжвідомчого центру.

"Дуже приємно, що на наш лист відреагували. Ми до цього часу вже співпрацювали з усіма відомствами, але це була розрізнена робота. Зараз ми сподіваємося, що зі створенням центру наша робота стане зручнішої і для громадян, і для нас", - сказала вона.

На думку волонтера, оголошене перемир'я – номінальне, воно спрямоване на те, щоб звільнити заручників.

Вона дала інструкцію для родичів полонених: "Перше – це заява до міліції, заява до СБУ чи нашого міжвідомчого центру. Інформація повинна потрапити в кілька реєстрів для того, щоб ми могли її контролювати. Друге. Якщо йдеться про цивільних осіб, то можна спробувати знайти контакти в ЛНР і ДНР".

Із заявами про те, що цивільних схопили українські силовики, волонтер також порадила звертатися до міжвідомчого центру. "Людьми затриманими, з тієї чи іншої причини, українськими силовиками, теж займаємося ми", - додала вона.

На запитання, з ким зараз можна вести діалог у т.зв. "ЛНР" і "ДНР", Мокроусова відповіла: "У Луганську зараз російська армія. Це ні для кого не секрет. У нас зараз описують будинки людей, які виїхали. Прямим текстом кажуть: "Тут будуть жити російські солдати". З ким можна говорити про перемир'я, або про те, що в це місто я зможу повернутися?".

"Для мене не стоїть питання про перемир'я як про вирішення питання. Повернутися в місто, де в моїй квартирі будуть жити російські солдати, буде вкрай дивно", - додала волонтер.

Мокроусова також зазначила, що "Восток СОС" займається і доставкою гуманітарної допомоги на схід України, у звільнені міста.

"Телефони є на сайті Vostok-SOS.org там є вся інформація. Куди і як ми возимо гуманітарну допомогу, хто координує доставку. Звіти про витрачені кошти зі світлинами й чеками з попередніх поїздок", - сказала вона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News