У "Енергоатомі" провели обшук. Там вважають це "російським замовленням"

Середа, 10 вересня 2014, 16:03

У офісі "Енергоатому" та у кабінеті президента компанії Юрія Недашківського 9 вересня провели обшук.

Про це повідомляється на сайті держпідприємства 10 вересня.

"09.09.2014 року приблизно о 09:15 в офісі "Енергоатому" по вул. Вєтрова, 3, висадився об’єднаний десант співробітників Генеральної прокуратури України і ГУБОЗу загальною чисельністю близько 25 осіб", - сказано в заяві.

Підставою для процесуальних дій стала ухвала судді Печерського райсуду Києва Матійчук про проведення обшуку в приміщеннях ДП НАЕК "Енергоатом".

За матеріалами досудового розслідування, протягом 2012-2014 років службові особи "Енергоатома", зловживаючи службовим становищем із метою збагачення, забезпечили визнання переможцями процедур закупівель товарів, робіт і послуг за держкошти на суму понад 318 млн грн низки компаній, конкурсні пропозиції яких не відповідали вимогам закону про держзакупівлі й "не були економічно вигідними для підприємства".

За даними слідства, йдеться про змову зі службовими особами ТОВ "Кабельтехпостач", ПрАТ "Уніс Центр", ПАТ "Юженергобуд", ТОВ "Тета Груп", ТОВ "Андромеда-Х", ТОВ "ВКП "Промторг",  ТОВ "Холдингова компанія "Центрпроект", ТОВ "Глобалтехнотрейд", ТОВ "Бау-Проф" та ДП "Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів "Фаворит-Плюс" (ДП "Фаворит-Плюс").

В ухвалі суду вказано на необхідність отримати низку документів стосовно господарських взаємовідносин зі вказаними вище комерційними структурами.

У "Енергоатомі" наголошують: "Приводом для кримінального переслідування стало те, що "зазначені суб’єкти господарювання перерахували кошти у сумі понад 166 млн грн. на розрахункові рахунки ряду підприємств, які мають ознаки фіктивності". Але, за практикою, що склалася у правоохоронних органів, провадження порушується за фактом зловживань в Енергоатомі. На цей час жодних фактів цього правоохоронці не мають".

"У компанії вилучається купа документів і матеріалів, якими в подальшому шантажують контрагентів. Жодна справа не доведена до суду. Чому?  Питання риторичне", - заявляють у ДП.

Керував процесуальними діями слідчий групи слідчих Генпрокуратури Привалов О.В., уточнюють у компанії

Обшук розпочали з кабінету президента "Енергоатому", хоча правоохоронців попередили, що в його кабінеті немає документів, які їх цікавили відповідно до ухвали суду, обурюються у ДП. Усі необхідні документи нібито були підготовлені і чекали правоохоронців у окремому приміщенні ДП.

У компанії наголошують, що обшук у кабінеті президента ДП вели під відеозапис, і слідчі зацікавилася й тими компаніями, які не значилися в ухвалі суду, а також оглянули порожній сейф. Із кабінету президента "Енергоатому" вилучено презентацію ВАТ "Харківський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект".

"Обшуки в інших кабінетах проводилися не у відповідності до Кримінально-процесуального кодексу. Тобто, цікавили, насамперед, сейфи і документи щодо співробітництва із державним підприємством СхідГЗК. Все інше – лише поверхневий огляд", - заявляють у ДП.

У компанії зазначають, що це – "показове шоу" у "найкращих традиціях часів дореволюційної України" паралізувало на цілий день роботу підприємства-оператора АЕС.

"Юристи Енергоатома готують заяву до силових органів, в чиї повноваження входить розрізнити шоуменів від диверсантів, адже на чиє б замовлення не робився вказаний обшук, "користь" від таких дій очевидна. І це користь – не української держави", - повідомляє ДП.

Недашківський вважає, що опергрупа "діяла на виконання російського замовлення".

"Метою замовлення є зрив контракту зі СхідГЗК на постачання вітчизняного урану для його наступного використання як складової ядерного палива в рамках імпортозаміщення…", - заявив президент "Енергоатому". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування