За 8 місяців загинуло 7 журналістів, нападів на працівників ЗМІ було 265

Середа, 10 вересня 2014, 16:57

З початку 2014 року зафіксовано 7 випадків убивств журналістів в Україні та 265 випадків побиття та нападів на працівників ЗМІ.

Крім того, за цей період зафіксовано 120 випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 120 випадків цензури, повідомляє "Інститут масової інформації".

Відповідно до "Барометру свободи слова" ІМІ за серпень 2014 року, в останній місяць літа в Україні був убитий один журналіст – фотокореспондент МІА "Россия сегодня" Андрій Стенін загинув у районі Донецька на початку серпня.

Найбільшу кількість порушень у серпні експерти ІМІ зафіксували у категоріях "викрадення, утримання журналістів" та у категорії "побиття, напади" – по 8 випадків. Усі випадки "викрадень, затримань, утримань журналістів" сталися, як і у липні, на сході України. Зокрема, журналісти НТН і "112 Україна" були заручниками терористів "ДНР" і "ЛНР".

Вперше українські журналісти потрапили у полон до російських військових. Зокрема, журналіст "Еспресо.TV" Єгор Воробйов, оператор Еспресо.TV  Тарас Чкан і журналіст "Дорожнього контролю" Ростислав Шапошников.

Із 8 зафіксованих випадків "побиття, нападів", лише один стався у Іловайську на Донеччині, де поранили фотографа-фрілансера Олександра Глядєлова. Інші випадки сталися у Києві, Чернігові, Одесі та під Полтавою.

Число цих порушень прав журналістів у серпні зменшилося: у липні викрадень було 7, у червні – 11, у травні – 13, у квітні – 20 випадків, у березні – 11; побиттів чи нападів у липні було 8, у червні – 13, у травні – 18, у квітні – 22, у березні – 44, у лютому – 70, у січні – 82.

Кількість випадків погроз і залякувань у серпні незначно зросла – до 7 випадків (у липні – 5, у червні 6, у травні - 4, у квітні – 11, у березні - 9 випадків, у лютому - 7, у січні - 13).

Удвічі у порівнянні з липнем знизилася кількість випадків перешкоджання законній професійній журналістській діяльності – 6 (у липні – 13, у червні – 10, у травні - 22, у квітні – 6, у березні – 34, у лютому - 18, у січні – 11).

Цензура у серпні незначно знизилася – 3 (у липні – 4, у червні – 28, у травні - 38, у квітні – 21, у березні – 14, у лютому - 5, у січні - 5).

У серпні ІМІ було у 2,5 рази менше нападів на офіси ЗМІ у порівнянні з липнем – 2, у Донецьку та Черкасах (у липні – 5, у червні – 7, у травні - 14, у квітні - 13, у березні – 12, у лютому - 4, у січні не зафіксовано).

Третій місяць поспіль ІМІ фіксує 4 випадки кількості кібер-злочинів проти журналістів і ЗМІ (у липні – 4, у червні – 4, у травні - 6, у квітні – 1, у березні - 18, у лютому - 5, у січні - 13).

Кількість арештів і затримань цього місяця зросла до 4 випадків (у липні – 1, у червні -3, у травні – 7. Також зафіксовано по 1 випадку доступу до інформації та судових позовів проти ЗМІ.

ІМІ зафіксував 2 випадки політичного тиску цього місяця (у липні – 1, у червні – 4, у травні - 2, у квітні - 0, у березні - 3, у лютому не зафіксовано, у січні - 2).

У серпні ІМІ ввів у "Барометрі свободи слова" нову категорію "Крим". У серпні в анексованому Росією Криму було зафіксовано 9 випадків порушень свободи слова. Для порівняння: у липні у цьому регіоні було зафіксовано 1 порушення. За висновком ІМІ, це вказує на різке зростання тиску на свободу слова з боку окупаційної влади Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування