Ходорковський думає, що оточення Путіна почало процес "ЮКОС-2"

Середа, 17 вересня 2014, 15:31

Арешт російського мільярдера Володимира Євтушенкова проведений просто для того, щоб відібрати у нього підприємства "Башнефти".

Про таке заявив екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський, в інтерв'ю "Ведомостям".

Екс-глава ЮКОСа впевнений, що за атакою на компанію стоїть близький до президента Володимира Путіна глава російського нафтового гіганта "Роснефть" Ігор Сєчін.

"Володимир Євтушенков уперся, він не хотів передавати своє майно на тих умовах, які йому, мабуть, пропонували. Ну і було вирішено діяти давно відомим методом", - сказав Ходорковський.

За його словами, Сєчіну просто треба було "перекрити" перед Путіним падіння видобутку нафти.

"Перекривати, природно, не з точки зору інвесторів, це його не цікавить, а перекривати в очах Володимира Путіна. А в очах Путіна перекрити просто - треба просто показати, що видобуток збільшився, а те, що він зріс за рахунок приєднання "Башнефти", то це деталі", - вважає Ходорковський.

За даними джерел видання, Євтушенков не погоджувався на продаж "Башнефти" за ціною, яка була запропонована, і намагався обговорити ситуацію з керівництвом країни, але домогтися зустрічі не зумів.

Однак у Кремлі відразу заявили, що переговорів про покупку "Роснефтью" активів Євтушенкова не було, а порівнювати цей процес зі справою ЮКОСа не треба.

Однак, представники великих інвесткомпаній сходяться в думці, що арешт Євтушенкова поставить хрест на інвестиціях в Росію.

Як відомо, співвласнику АФК "Система" Євтушенкову пред'явлено звинувачення у кримінальній справі про "розкрадання і легалізацію акцій компанії "Башнефть". Йому загрожує до 10 років в'язниці.

Євтушенкова посадили під домашній арешт в заміському будинку під Москвою. Йому заборонені прогулянки, зустрічі з будь-ким крім слідчого і адвоката, користування будь-якими засобами зв'язку, включаючи телефон і інтернет.

На Євтушенкова повісили найсучасніший електронний браслет.

В рамках кримінальної справи розслідується продаж контрольного пакета акцій підприємств башкирського ПЕК в 2008 році структурами сина екс-президента Башкирії Урала Рахімова структурам "Системи" Євтушенкова.

Спочатку в липні був заарештований посередник при цій угоді - підприємець Левон Айрапетян, а потім у серпні в розшук був оголошений Урал Рахімов та арештовані 85% акцій "Башнефти".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...