Польща зобов'язалася сприяти модернізації української армії – Коморовський

П'ятниця, 19 вересня 2014, 22:30

Створення спільної литовсько-польсько-української бригади "ЛитПолУкрбриг" є елементом домовленостей країн НАТО щодо модернізації української армії.

На цьому наголосив президент Польщі Броніслав Коморовський.

"Підписання цієї угоди є частиною плану, який обговорювався на саміті НАТО в Ньюпорті, де були ухвалені рішення про підтримку України", - сказав він перед церемонією підписання угоди про створення спільної бригади "ЛитПолУкрбриг" у Варшаві в п'ятницю.

За його словами, бригада буде частиною системи миротворчих контингентів, способом передання досвіду, знань та умінь не лише між трьома країнами-учасницями, але також сприятиме взаємодії української армії зі збройними силами світу.

Президент додав, що Польща взяла на себе зобов'язання сприяти процесу модернізації української армії.

''Я переконаний, що сукупність усіх цих дій приведе до здатності української армії ефективно співпрацювати з арміями світу, а також процесу модернізації Збройних сил України, яка так необхідна у зв'язку з наявною загрозою через агресивно налаштованого сусіда", - сказав Коморовський.

19 вересня міністр оборони України Валерій Гелетей підписав від імені Кабінету Міністрів угоду про створення литовсько-польсько-української бригади "ЛитПолУкрбриг".

Від України в "ЛитПолУкрбриг" буде направлено 545 військовослужбовців, від Польщі - 3000-3800, від Литви - 150-350 військових. Командування бригади розміщуватиметься в м. Любліні (Польща), а підрозділи-учасники залишатимуться в місцях своєї постійної дислокації.

Після підписання угоди протягом 2014 року буде підписано також технічну угоду, яка погодить усі робочі питання.

Метою створення "ЛитПолУкрбриг" є підвищення рівня взаємної довіри та співпраці між країнами, а також поліпшення стану безпеки в регіоні.

Бригада також є способом зміцнення військової співпраці між державами - з метою оволодіння передовими оперативними стандартами підготовки військ, досягнення оперативної взаємосумісності, підвищення оперативних можливостей для спільного виконання завдань.

Планується, що набутий у сфері планування, забезпечення та використання військових частин досвід буде широко використовуватися і під час підготовки Збройних сил України.

Крім того, бригада братиме участь у міжнародних операціях на основі мандата ООН (за умови згоди всіх трьох країн-учасниць "ЛитПолУкрбрига").

Передбачається, що до бригади можуть приєднатися й інші держави.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News