В ООН підрахували збитки Донбасу від неоголошеної війни

Неділя, 21 вересня 2014, 09:57

Збитки від знищення інфраструктури на території Донбасу за час збройного конфлікту на cході України сягають 440 мільйонів доларів. 

Про це йдеться у звіті Управління ООН з координації гуманітарних питань.

За даними ООН, на території Луганщини та Донеччини пошкоджено понад 2000 об’єктів, серед яких 659 - громадських будівель, 1230 приватних будинків та 178 офісів, кількість вимушених переселенців всередині країни досягла 275 489 осіб.

Згідно з документом, у Донецьку закрито понад 70% підприємств, і відновити їхню роботу буде дуже складно. Також декілька шахт "були затоплені та потребують ремонту".  Крім того деякі райони Донецька відрізані від водопостачання.  

"Щодня надходять повідомлення про порушення режиму припинення вогню, а триваючий обстріл районів Донецької та Луганської областей як і раніше перешкоджає доступу (до населення), веде до зростання переміщених осіб і ставить під загрозу мирних жителів, які потребують допомоги", - наголошується в документі .

У звіті також зазначено, що у зоні збройного конфлікту не виплачуються заробітна плата та соціальні виплати, банки не працюють повною мірою.

За даними від 18 вересня, кількість вимушених переселенців всередині країни досягла 275 489 осіб. Близько 341 000 осіб виїхали у сусідні країни, при цьому понад 300 тисяч людей обрали Росію, зазначають в ООН.

Разом з тим в Луганську робота водоканалів частково відновлена, у місті триває ремонт водонасосних станцій і каналізації.

В ООН також зазначили, що план надання допомоги Україні, оголошений ООН ще 14 серпня, профінансований лише на 14%.

"Агенції ООН запросили 33,3 млн для надання екстреної допомоги на початковому етапі. Відтоді ситуація значно погіршилася, а потреби людей різко зросли. Станом на 19 вересня донори внесли лише $4,5 млн (тільки по лінії ООН)", - повідомляється у звіті.

Сума коштів, виділених різним гуманітарним організаціям на операції на Україні станом 19 вересня, сягнула $13,7 млн.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив обсяг необхідних коштів на відновлення інфраструктури Донецької і Луганської областей у 8 мільярдів доларів.

"Раніше ми оцінювали відновлення інфраструктури у вісім мільярдів гривень, зараз гривні можна замінити на долари", - заявив Яценюк.

ИТАР-ТАСС  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування