Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін закликає економити газ: "Тепло не буде, але й не замерзнемо"

Вівторок, 23 вересня 2014, 14:37

Кабінет міністрів заохочує економити споживання газу впродовж опалювального періоду.

Як повідомив міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Продан на розширеному засіданні уряду у вівторок, населенню пропонується сплачувати ринкову ціну за перевищення встановленого ліміту газу.

"Ми вважаємо, що це дуже дієвий захід, хоча і знаємо, що не всі будуть сплачувати", - сказав він.

Продан нагадав, що уряд видав постанову №296, яка передбачає скорочення споживання газу.

"Лише за умови виконання цих показників і ще додаткових заходів, Україна зможе пройти – і досить напружено – осінньо-зимовий період", - зізнався міністр.

За його словами, від газопостачання будуть відключати, насамперед, підприємства-неплатників. Продан зазначив, що обласним держадміністраціям доручено до 1 жовтня визначити перелік соціально важливих підприємств, які не можна відключати.

"В разі різкого перепаду температури, ми будемо змушені вимикати деякі підприємства, щоб збалансувати постачання", - зазначив міністр.

"При штабах би просив створити оперативні групи за участю представників силових структур, облгазів… щоб в оперативному порядку відключати тих споживачів, які не сплачують і не допускають на свою територію…", - сказав він.

Продан наголосив, що технічно до зими підготовлені усі системи енергопостачання – крім тих, які знаходяться на території, яку контролюють бойовики.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк суворо говорив із Проданом і уточнював цифри.

За його словами, на сьогодні у газосховищах знаходяться 16,7 мільярдів кубометрів газу - тож з урахуванням газу власного видобутку, в разі додаткової купівлі 5 мільярдів кубометрів, Україні вдасться пройти майбутній опалювальний сезон.

"Скажіть, чи буде у хатах мінімальна температура?", - спитав прем’єр у Продана, на що отримав ствердну відповідь.

"При зменшенні обсягів споживання, якщо обласні адміністрації будуть виконувати розпорядження уряду, ми здатні пройти опалювальний сезон. Тепло не буде, але й не замерзнемо", - резюмував Яценюк.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування