Путін погрозами застерігав Порошенка від імплементації асоціації

Вівторок, 23 вересня 2014, 19:39

Росія обмежить доступ України до російського ринку у випадку, якщо Київ імплементує будь-яку частину торговельної угоди з ЄС.

Про це йдеться в листі президента РФ Володимира Путіна до українського колеги Петра Порошенка, датованому 17 вересня, на текст якого посилається Reuters.

Згідо з текстом листа, російська влада готова ліквідувати режим вільної торгівлі для українського експорта навіть у випадку зміни національного законодавства в рамках підготовки до вступу у дію ЗВТ.

"Прийняття відповідних поправок до законодавства України, в тому числі реалізація актів, будуть розглядатися як порушення домовленості відкласти впровадження Угоди про асоціацію, що тягне за собою негайні та адекватні заходи у відповідь з боку російської сторони",  - написав Путін.

Одночасно Путін наголошує на необхідності коригування економічної частини Угоди про асоціацію, проти чого категорично виступають як у Києві, так і в Брюсселі.

"Ми все ще віримо, що тільки системне коригування Угоди про асоціацію, яке врахує повний спектр ризиків для російсько-українських економічних зв'язків і всієї російської економіки, дозволить зберегти існуюче торговельно-економічне співробітництво між РФ та Україною", - зазначає російський президент.

Водночас Путін не вказує, які саме заходи російська сторона збирається запровадити.

Проте вже 19 вересня прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав закон про введення мита на українські товари.

Як зазначив глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв, уникнути скасування режиму вільної торгівлі з Росією Україна зможе лише у разі, якщо до кінця жовтня прийме "якийсь акт, який демонструє, що сторони однаково розуміють брюссельські домовленості".

Таку ж вимогу Улюкаєв зазначав також і в листі до єврокомісара з питань торгівлі Карла де Гухта.

Європейська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування