Угорщина таки зупинила реверс газу в Україну - на невизначений термін

П'ятниця, 26 вересня 2014, 08:28

Увечері 25 вересня угорський газовий оператор FGSZ без попередження зупинив реверсне постачання газу до України.

Зупинку підтверджено офіційним повідомленням на сайті компанії.

"Постачання газу по газопроводу "Дружба" у напрямку України припинено на невизначений термін", - йдеться у заяві угорського газового монополіста.

З повідомлення компанії виходить, що стабільного відновлення потоку газу варто очікувати лише після підвищення температури і зниження споживання енергоносія внутрішніми споживачами.

"Переривання поставок здійснене в зв'язку з тим, что користувачі системи (з угорського боку суттєво підвищили запити на постачання на 26 вересня. Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок", - заявили в FGSZ.

Варто додати, що в Будапешті нині немає різкого похолодання. Прогнозна температура в п'ятницю +15 градусів за Цельсієм. Очевидно, що після початку опалювального сезону потреба внутрішніх споживачів не буде зменшуватися. Отже угорський оператор може використати це як підставу, щоби заблокувати реверс газу в Україну до весни.

У "Нафтогазі" стверджують, що рішення угорського оператора було несподіванним - про припинення реверсу Київ було повідомлео лише за годину до того, як потік зупинився. "О 17:55 за київським часом Укртрансгаз отримав електронною поштою від FGSZ лист про припинення подачі газу з 19:00 з технічних причин 'до подальшого повідомлення'", - йдеться в заяві НАК  "Нафтогаз".

В Нафтогазі переконані, що це переривання поставок - результат домовленостей Будапешта з Москвою.

"Це рішення було прийнято угорською владою після зустрічі голови правління Газпрому Олексія Міллера та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яка відбулася в понеділок 22 вересня 2014 р. Це (припинення реверсу) сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією та ЄС, яка має розпочатися в п'ятницю вранці в Берліні", - заявили в українській компанії.

Як відомо, Росія ще влітку припинила постачання газу в Україну, реверсний напрямок з Європи є єдиним, що дозволить українській енергетичній системі перержити зиму.

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування