РНБО: Наступний тиждень стане вирішальним у реалізації "минського меморандуму"

Субота, 11 жовтня 2014, 13:58

Наступний тиждень може стати вирішальним у реалізації домовленостей про режим припинення вогню на Донбасі.

Про це в ході брифінгу заявив спікер ІАЦ РНБО Андрій Лисенко.

"Ми очікуємо, що наступний тиждень буде вирішальним у процесі виконання режиму припинення вогню. Це, власне, припинення вогню, звільнення всіх заручників, які перебувають у терористів, відвід важкого озброєння і встановлення контролю над українсько-російського державного кордону", - зазначив Лисенко.

Також він зазначив, що вже спостерігається зменшення інтенсивності обстрілів.

"Сподіваємося, що наступного тижня парламент ухвалить внесені президентом законопроекти, і буде розуміння міжнародної спільноти, в тому числі, щодо збільшення місії ОБСЄ, що дасть можливість забезпечення більш масштабний контроль над ситуацією в зоні конфлікту", - додав він.

Разом з тим Лисенко підкреслив, що переговори представників тристоронньої контактної групи "знаходяться в практичній площині, встановлений контакт з керівниками НВФ".

При цьому він заявив, що сили АТО почнуть відвід важкого озброєння від лінії зіткнення на сході країни тільки після аналогічних дій з боку бойовиків. 

"Уже кілька заяв, які йшли від "прем'єра" ДНР Олександра Захарченко не відповідали тому, що відбувалося в реальності. Ми сподіваємося, що реальні заяви, які є офіційними і виходять від тристоронньої контактної групи, будуть якраз виконуватися тією стороною, і рішення цієї групи будуть підтримані представниками терористів. І будуть виконуватися ", - додав він.

За словами Лисенка, українська сторона готова до відведення важкого озброєння згідно "мінським меморандумом". 

"Ми підготували всі майданчики, маршрути відводу, але ми чекаємо, поки це зробить терористична сторона", - підкреслив він.

Як відомо, раніше так званий "прем'єр" "ДНР" Олександр Захарченко заявив, що двосторонній відвід важкої артилерії з лінії зіткнення протиборчих сторін на території самопроголошеної "ДНР" може початися вже через п'ять днів

В ніч проти  20 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км. 

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News