Глава Держдуми РФ: документи США визнають право Криму на самовизначення

Середа, 15 жовтня 2014, 10:47

Спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін заявив, що офіційні документи США погоджуються з правом народів на проголошення незалежності в односторонньому порядку.

Про це він сказав на зустрічі з делегацією італійської партії "Ліга Півночі" у вівторок, повідомляють РІА Новости.

"США забувають те, про що вони говорили і писали в своїх же офіційних документах у різний час", - сказав Наришкін.

"В офіційному меморандумі США, направленому на адресу міжнародного суду ООН в 2009 році, говориться про те, що декларації про незалежність можуть - і часто так і відбувається - порушувати внутрішнє законодавство, однак це не означає, що відбувається порушення міжнародного права", - заявив він.

Наришкін також процитував другий меморандум, в якому говориться, що "правовий принцип територіальної цілісності не перешкоджає недержавним утворенням мирним шляхом оголосити про свою незалежність".

Спікер Держдуми РФ сказав, що США і Євросоюз сприймають Крим, як певний об'єкт нерухомості, наче "там безлюдна пустеля", але там живуть близько 2,5 мільйонів осіб зі своїми правами, які висловили свою думку на референдумі - 97% учасників референдуму в березні сказали, що вони хочуть жити в складі Росії.

Думський спікер нагадав, що західні опоненти Росії звинувачують її в порушенні норм міжнародного права, але при цьому посилаються лише на один принцип, зафіксований у статуті ООН - принцип цілісності території країни, "ігноруючи також закріплене в статуті ООН право нації на самовизначення".

"Звичайно, ніхто з опонентів не пам'ятає норму декларації ООН про принципи міжнародного права, в якій ідеться про те, що принцип територіальної цілісності діє по відношенню до держав, які дотримуються свої дії, принцип самовизначення народів", - сказав Наришкін.

Він також згадав про рішення міжнародного суду ООН від 2010 про те, що загальне міжнародне право не містить якоїсь заборони на проголошення незалежності.

Як відомо, наприкінці лютого до Криму увійшли російські війська, техніка, а також український півострів заполонили російські "козаки", які увійшли у так звану "самооборону". Вони силою витиснули з АРК українських військових та частину проукраїнськи налаштованих громадян.

16 березня 2014 року за підвищеної військової присутності російські "маріонетки" провели на території Криму і міста Севастополя так званий "референдум про статус півострова", за результатами якого Росія включила Крим до складу РФ.

Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Росія окупувала та анексувала Крим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування